Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκίνησαν με ρεκόρ προσέλευσης στην Πολιτεία που θέλει πάση θυσία ο Τραμπ
Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκίνησαν με ρεκόρ προσέλευσης στην Πολιτεία που θέλει πάση θυσία ο Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Ξεκίνησαν με ρεκόρ προσέλευσης στην Πολιτεία που θέλει πάση θυσία ο Τραμπ

Σε εξέλιξη οι αμερικανικές εκλογές. Από το πρωί της Τρίτης, η Τζόρτζια, μία από τις επτά αμφίρροπες Πολιτείες των ΗΠΑ στην εκλογική μάχη της 5ης Νοεμβρίου βρίσκεται στις κάλπες, με την πρόωρη, δια ζώσης ψηφοφορία στις κομητείες να διαρκεί τουλάχιστον 16 μέρες.

Η Τζόρτζια είναι σπουδαία και τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και για τους Δημοκράτες, με τα δύο επιτελεία να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία το αποτέλεσμα. Αν και αυτό θα αργήσει, ωστόσο, τα πρώτα δείγματα για τον όγκο των ψηφοφόρων είναι θετικά, αφού έσπασε ρεκόρ προσέλευσης στην πρώτη μέρα, με πάνω από 328.000 ψηφοδέλτια να έχουν κατατεθεί.

Το προηγούμενο ρεκόρ για την πρώτη ημέρα ήταν 136.000 ψηφοδέλτια το 2020.

ekloges1 4c563

Η Τζόρτζια είναι από τις πολιτείες -«κλειδί», και βρίσκονται στο μικροσκόπια των δύο υποψηφίων, με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να την ανακτήσει, αφού την έχασε από τον Μπάιντεν με μικρή διαφορά πριν από τέσσερα χρόνια.

«Αν χάσουμε τη Τζόρτζια, χάνουμε τα πάντα και η χώρα μας πάει κατά διαόλου. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την Κάμαλα Χάρις. Είναι απολύτως ανίκανη. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό», δήλωνε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Ατλάντα τον παρασμένο Αύγουστο.

Από την πλευρά της, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να επισκεφθεί την Τζόρτζια αργότερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη κούρσα. Σημειωτέον ότι η Τζόρτζια κρίθηκε οριακά υπέρ του Τζο Μπάιντεν το 2020, συνεισφέροντας και στην τελική νίκη του νυν απερχόμενου προέδρου.

Σύμφωνα με το CNN, είναι πολύ πιθανό η πολιτεία να εξακολουθήσει να βλέπει πολλές ψήφους τις επόμενες ημέρες, καθώς ο νόμος στην εν λόγω περιοχή επιβάλλει δύο Σάββατα πρώιμης ψηφοφορίας και επιτρέπει και δύο Κυριακές, εάν το επιθυμεί μια κομητεία.

 

Αλλαγές στην εκλογική μάχη στην Τζόρτζια

Σαρωτικές αλλαγές ψήφισε πρόσφατα η εκλογική επιτροπή της Πολιτείας για το εκλογικό σύστημά της συμπεριλαμβανομένου του τρόπου καταμέτρησης των ψήφων.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Πολιτειακή Εκλογική Επιτροπή ψήφισε έναν κανονισμό που απαιτούσε όλα τα ψηφοδέλτια να καταμετρώνται με το χέρι τη νύχτα των εκλογών, προκαλώντας πάντως νομικές και όχι μόνο αντιδράσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφού ορισμένοι προειδοποιούν για πιθανές καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Τζόρτζια, Κρις Καρ, (Ρεπουμπλικάνος) προειδοποίησε ότι οι αλλαγές του κανονισμού ήταν πιθανότατα μη νομότυπες, ενώ το επιτελείο της αντιπροέδρου Kάμαλα Χάρις στήριξε αγωγή των Δημοκρατικών που ζητούσαν να μπλοκαριστούν οι αλλαγές των κανόνων της τελευταίας στιγμής.
Από την άλλη ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον προγραμμάτισε ακροάσεις αυτή την εβδομάδα για να ακούσει τις αγωγές που αμφισβητούν τους νέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης για την καταμέτρηση με το χέρι και τους νέους κανόνες που διευρύνουν την πρόσβαση των παρατηρητών ψηφοφορίας.

Αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή σε αυτές τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, υπάρχει μία διάταξη που καθιστά πλημμέλημα την προσφορά φαγητού ή νερού σε απόσταση 150 μέτρων από ένα εκλογικό κέντρο ή σε απόσταση 25 μέτρων από έναν ψηφοφόρο στην ουρά.

Ο λόγος είναι για να αποτραπούν κρούσματα εξαγοράς ψήφου.

Οι υποστηρικτές των νέων κανόνων ισχυρίζονται ότι οι εν λόγω αλλαγές θα παράσχουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία και τέθηκαν σε εφαρμογή πολύ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Τι λένε οι ψηφοφοροι

Σε μια ουρά σε εκλογικό κέντρο στην περιοχή της Ατλάντα, δύο ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίστηκαν ως Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ της Χάρις για να αποφύγουν το είδος του «χάους» που, όπως είπαν, περιβάλλει τον Τραμπ.

«Είναι απαραίτητο να ψηφίσουμε σήμερα απλώς και μόνο επειδή θέλουμε να αποτρέψουμε όσο περισσότερο χάος γίνεται, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδειχθεί ως το πιο κακόβουλο, αμόρφωτο, ρατσιστικό άτομο που έχουμε συναντήσει», δήλωσε η Φέι Άινσγουορθ.

«Λοιπόν, έχουμε έναν τρελό που διεκδικεί την προεδρία και μια πολύ ικανή νέα γυναίκα που τον αντιμετωπίζει», είπε ο Joseph Henry King Jr., 77 ετών.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις