Οι λόγοι που ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τον Χάρη Δούκα - Η επιλογή της σταθερότητας και οι «αστοχίες»
Οι λόγοι που ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τον Χάρη Δούκα - Η επιλογή της σταθερότητας και οι «αστοχίες»

Οι λόγοι που ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε τον Χάρη Δούκα – Η επιλογή της σταθερότητας και οι «αστοχίες»

Με συντριπτική νίκη κατέκτησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, συγκεντρώνοντας το 59,92% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, έναντι του 40,08% του αντιπάλου του, Χάρη Δούκα.

Ο Ανδρουλάκης κατάφερε να επικρατήσει σε όλες τις κρίσιμες περιοχές, με τις ψήφους των Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου, οι οποίοι στον πρώτο γύρο είχαν επιλέξει διαφορετικά, να κατευθύνονται πλέον μαζικά προς το πρόσωπό του.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να επικρατήσει στον Δήμο του, όπου και εξελέγη, ενώ το πολιτικό κλίμα φαίνεται να μην του χαρίστηκε μετά τη δήλωση του πρώτου γύρου ότι «7 στους 10 καταψήφισαν τον Ανδρουλάκη». Το ίδιο επιχείρημα, όπως αναφέρουν αναλυτές, «γύρισε εναντίον του», αφού και ο ίδιος έλαβε μόλις το 40%.

Με τον Ανδρουλάκη να επαναλαμβάνει το κεντρικό του μήνυμα, «μαζί», το νέο στοίχημα αφορά την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αντιπολίτευσης, δεδομένης της διάσπασης που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και ανοίγει τον δρόμο για τη νέα εποχή του ΠΑΣΟΚ. Οι έντονες διαφοροποιήσεις στη στρατηγική μεταξύ του Ανδρουλάκη και του Δούκα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών. Ο πρώτος εμφανίστηκε ως επιλογή σταθερότητας και «διόρθωσης λαθών», ενώ ο δεύτερος είχε επικεντρωθεί σε μία «θολή αλλαγή πορείας», όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταγράφει μια σαφή εικόνα για τη στήριξη του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από τα μέλη και τους υποστηρικτές του. Σε περιοχές που είχε κυριαρχήσει ο Γερουλάνος ή η Διαμαντοπούλου στον πρώτο γύρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης θριάμβευσε με ευρεία διαφορά, ενώ οι συγκεντρωμένες ψήφοι από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη του χάρισαν μια «συγκλονιστική νίκη».

Εκτιμάται ότι για κάθε επιπλέον ψήφο που έλαβε ο Δούκας σε σχέση με τον πρώτο γύρο, ο Ανδρουλάκης κέρδισε σχεδόν δύο επιπλέον, κάτι που αποδεικνύει τη δύναμη της δικής του υποψηφιότητας. Συγκεκριμένα, ο Ανδρουλάκης απέσπασε επιπλέον 36.000 ψήφους, ενώ ο Δούκας κέρδισε μόλις 20.000.

Στα μειονεκτήματα του Δούκα προστέθηκε και το γεγονός ότι δεν κατέχει έδρα στο κοινοβούλιο, κάτι που υπογράμμισε ο Γερουλάνος ήδη από τον πρώτο γύρο, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είναι βουλευτής.

Η κεντροαριστερά φαίνεται να διαμορφώνει νέο τοπίο, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και την ηγεσία του Ανδρουλάκη να αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για την αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές τριβές και διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύουν τη θέση του ΠΑΣΟΚ, που προχωρά στη διαμόρφωση μιας πολιτικής πλατφόρμας για τη νέα εποχή.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις