Κρήτη: Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα οι 2 για την απάτη σε βάρος επιχειρηματία
Ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ο 25χρονος και η 40χρονη, που συνελήφθησαν για την υπόθεση απάτης σε βάρος επιχειρηματία κέντρων διασκέδασης στο Ρέθυμνο, όπως αναφέρει το goodnet.gr.
Ο ιδιοκτήτης των κέντρων διασκέδασης εκτιμά πως η απάτη σε βάρος του μπορεί να ξεπερνάει και τις 200 χιλιάδες ευρώ σε βάθος χρόνου, ενώ στην κατοχή των δύο φερόμενων ως δραστών βρέθηκαν είδη αξίας περίπου 15 χιλιάδων ευρώ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ανάλογα με την οικονομική ζημιά οι διώξεις διαφοροποιούνται. Σε περιπτώσεις οικονομικής ζημιάς ανώτερης των 120 χιλιάδων ευρώ η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος.
Πλέον, η υπόθεση περνάει στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία πρόκειται να προχωρήσει την έρευνα για επιπλέον στοιχεία. Θα διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να προκύψει το ποσό της απάτης, επομένως να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για υπεξαίρεση σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος.
Η υπόθεση
Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απάτης
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία του 55χρονου ιδιοκτήτη, ο οποίος απευθύνθηκε στις αρχές όταν διαπίστωσε ότι τα οικονομικά του στοιχεία παρουσίαζαν ασυνήθιστα υψηλές αποκλίσεις. Εμπιστευόμενος τον 25χρονο, ο επιχειρηματίας τον είχε προσλάβει ως υπεύθυνο προμηθειών για τα καταστήματά του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να χειριστεί την αυξημένη ζήτηση και την οργάνωση των αποθεμάτων.
Όπως αποδείχθηκε, ο νεαρός κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος την θέση του και την εμπιστοσύνη που του παρείχε ο εργοδότης του, προχωρούσε συστηματικά σε παραγγελίες μεγαλύτερες από τις αναγκαίες. Τα προϊόντα, και κυρίως τα αλκοολούχα ποτά, παραδίδονταν από τους προμηθευτές, αλλά μεγάλο μέρος αυτών κατέληγε σε χώρους εκτός επιχείρησης και φέρεται να πουλήθηκαν παράνομα σε άλλους επιχειρηματίες, κυρίως εκτός Ρεθύμνου. Η δραστηριότητα αυτή φαίνεται να συνεχιζόταν για περίπου έξι μήνες, προσδίδοντας στον δράστη κέρδη εις βάρος της επιχείρησης του 55χρονου.
Η σχέση εμπιστοσύνης που μετατράπηκε σε παγίδα
Ο 25χρονος κατηγορούμενος θεωρούνταν άνθρωπος εμπιστοσύνης για τον επιχειρηματία, καθώς διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον γιο του και είχε προσληφθεί πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο στην επιχείρηση. Η στενή αυτή σχέση φαίνεται να αποτέλεσε και τη βάση της απάτης, καθώς ο 25χρονος είχε ελεύθερη πρόσβαση στα αποθέματα και τους πόρους της επιχείρησης, κάτι που αξιοποίησε προκειμένου να «συντηρεί» τη δική του παράλληλη δραστηριότητα.
Η πρώτη υπόνοια για την απάτη ήρθε όταν ένας από τους προμηθευτές, υπεύθυνος για την κάβα ποτών, ανέφερε στον επιχειρηματία ότι ο 25χρονος έκανε συχνές συμπληρωματικές παραγγελίες για το κατάστημα, επικαλούμενος συχνά «λάθη» και ελλείψεις. Ωστόσο, οι παραγγελίες αυτές παραδίδονταν κανονικά και έπειτα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο νεαρός φρόντιζε να «κρύβει» σημαντικό μέρος των εμπορευμάτων, το οποίο πωλούσε σε άλλες επιχειρήσεις με σκοπό να καρπώνεται τα κέρδη.
Πώς ανακαλύφθηκε η απάτη
Ο 55χρονος επιχειρηματίας, παρατηρώντας τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στην κατανάλωση των καταστημάτων και τις παραγγελίες, ξεκίνησε να ερευνά προσωπικά τις κινήσεις του 25χρονου. Σε συνδυασμό με τα όσα του ανέφερε ο προμηθευτής, διαπίστωσε ότι οι παραγγελίες που παραδίδονταν στα καταστήματα ήταν πολύ μικρότερες από τις καταχωρημένες, γεγονός που κίνησε υποψίες για εσκεμμένη υπεξαίρεση.
Μετά από καταγγελία του επιχειρηματία στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρεθύμνου, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν εντατική έρευνα, η οποία οδήγησε σε στοχευμένη έφοδο στην οικία του 25χρονου και της 40χρονης φίλης του. Στους χώρους που χρησιμοποιούσαν εντοπίστηκαν μεγάλα αποθέματα προϊόντων, κυρίως αλκοολούχων ποτών, η αξία των οποίων εκτιμάται στις 15.000 ευρώ.
Το σοκ του επιχειρηματία και η οικονομική ζημία
Η οικονομική ζημία για τον επιχειρηματία είναι σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ο ίδιος, έχοντας επενδύσει στην επιχείρησή του και στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, δεν υποπτευόταν τίποτα μέχρι που τα οικονομικά στοιχεία άρχισαν να δείχνουν μια «μαύρη τρύπα». Η διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα που κατέληγαν στα καταστήματά του και σε όσα αγόραζε από τους προμηθευτές ήταν εμφανής, και ήταν αυτή που τελικά τον ώθησε να παρακολουθήσει τις κινήσεις του υπαλλήλου του.