Αυγενάκης: «Η διαχείριση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων χρήζει άμεσης αντιμετώπισης»
Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, τα κόκκινα δάνεια μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται και ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας αναμένει εναγωνίως τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, κατόπιν της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, καθώς και των όσων εξαγγέλθηκαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι θα υπάρξει η ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου και πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, σχετικά με τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών και την υπαγωγή δανειοληπτών της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, καθώς και άλλων Τραπεζών.
Η επίλυση του διαπιστωμένου και χρονίζοντος προβλήματος των «κόκκινων» αγροτικών δανείων ήταν ένας από τους κρίσιμους στόχους που τέθηκαν εξαρχής από την κυβέρνηση και όσο ο κ.Αυγενάκης κατείχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, πραγματοποίησε πολλαπλές συναντήσεις, τόσο με το Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να προωθηθούν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα στην Ερώτηση ο βουλευτής επισημαίνει ότι «με την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση θα κλείσει εκκρεμότητες για τον πλέον παραγωγικό κλάδο της χώρας μας, καθώς η ρύθμιση θα αφορά σε απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ δανείων, σε περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και σε περίπου 21.000 αγρότες και επιπροσθέτως θα υπάρξει δυνατότητα απελευθέρωσης και κατά συνέπεια αξιοποίησης υποθηκευμένης γης και υποδομών, αξίας άνω του 1,5 δις ευρώ».
Επιπλέον αναφέρει ότι «η διαχείριση των κόκκινων αγροτικών δανείων συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, καθώς θα αποδεσμευτούν ανθρώπινοι και περιουσιακοί πόροι, θα ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και θα διατηρηθεί αρραγής ο κοινωνικός ιστός».
Παράλληλα ο βουλευτής επισημαίνει ότι «σε όλη την Ελλάδα, οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν λάβει δάνεια και από άλλες Τράπεζες. Συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Κρήτης οι αγρότες και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν λάβει δάνεια κυρίως από την «Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα», τα οποία πλέον είναι «κόκκινα» δάνεια και βαρύνονται με εγγραφή αντίστοιχης εμπράγματης ασφάλειας στην «Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα». Γι’ αυτό τον λόγο ο βουλευτής επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια να ισχύσει για όλους τους αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανεξαρτήτως πιστωτικού φορέα χορήγησης του δανείου.
Ο κ. Αυγενάκης τονίζει ότι «ο πρωτογενής τομέας πέρα από την σημαντική συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της προσπάθειας να στηριχθεί η ελληνική περιφέρεια».
Τέλος, ο βουλευτής ζητά να λάβει απαντήσεις σε σχέση με το εάν προτίθενται να:
1) προβούν στην υπαγωγή των «κόκκινων» αγροτικών δανείων της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, στο ευνοϊκό πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για τους δανειολήπτες αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς της πρώην Αγροτικής Τράπεζας,
2) υπάγουν στο ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο και άλλα Πιστωτικά Ιδρύματα πλην της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, και
3) υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία των νομοθετικών ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, ώστε να υπαχθούν και άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως για παράδειγμα «οι μικροί οινοποιοί – οινοποιεία». Εάν προτίθενται, με ποιους όρους και ποιο θα είναι το τηρούμενο χρονοδιάγραμμα.