Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ανδρουλάκης και Δούκας στον β' γύρο μετά από ψηφοφορία θρίλερ – Tο προφίλ των δύο μονομάχων
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, με τον Παύλο Γερουλάνο να μένει στην τρίτη θέση μετά από ένα απόλυτο ντέρμπι που κρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Σημειώνεται πως στον πρώτο γύρο έσπασε το ρεκόρ των εκλογών του 2021 (270.000) με πάνω από 300.000 ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο για το ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Αθηναίων κατέγραψε πολύ “χαμηλή πτήση” στην Α’ Αθηνών, κάτι που από μόνο του στέλνει το δικό του μήνυμα. Συγκεκριμένα, στην Α’ Αθηνών, ο Παύλος Γερουλάνος ήρθε πρώτος με 32%, με τον Χάρη Δούκα να μένει στην – μόλις – τέταρτη θέση, με 18%.
Εξ αρχής πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας εμφανίζονταν ως το επικρατέστερο δίδυμο για τη “δεύτερη φάση”, ωστόσο η διαφορά του Ν. Ανδρουλάκη είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Πολιτικά ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει συνεχώς για μια “αυτόνομη” πορεία του ΠΑΣΟΚ με εκείνο ηγετική δύναμη σε μια θεωρητική συμμαχία, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του για “ανοίγματα” προς την ευρύτερη “κεντροαριστερά”, στα πρότυπα που εφαρμόζει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου
- Νίκος Ανδρουλάκης: 29,7%
- Χάρης Δούκας: 21,41%
- Παύλος Γερουλάνος: 21,15%
- Άννα Διαμαντοπούλου: 19,55%
- Μιχάλης Κατρίνης 5,9%
- Νάντια Γιαννακοπούλου 2,3%
Δημοσκοπικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να έχει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του Χάρη Δούκα, (45%-31%) – ενώ στην περίπτωση που υπήρχε κόντρα Ανδρουλάκη – Γερουλάνου η ψαλίδα θα ήταν θεωρητικά, μικρότερη (41%-40%):
Στις δηλώσεις του μετά το εκλογικό “θρίλερ” του πρώτου γύρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας:
“Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τη δημοκρατική παράταξη. Μας γέμισαν οι πολίτες ελπίδες και δύναμη. Ευχαριστώ τους συνυποψηφίους για το ήθος και τον πολιτισμό. Έμειναν 7 ημέρες μέχρι την επόμενη Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ θα βγει περισσότερο ενωμένο”.
Στις δηλώσεις του μετά τον πρώτο γύρο, ο Χάρης Δούκας είπε από τη δική του μεριά:
“Είναι μια μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη. Να ευχαριστήσω όσους ψήφισαν και τους συνυποψηφίους μου που δυνάμωσαν την παράταξη, όπως και τους εθελοντές. Και φυσικά όσους με στήριξαν και με πήγαν στον δεύτερο γύρο. Το μήνυμα είναι καθαρό. Το 70% ζητά αλλαγή ηγεσίας. Σας καλώ λοιπόν την επόμενη βδομάδα στις κάλπες”.
Να σημειωθεί πως ο κ. Δούκας ήρθε δεύτερος με 800 ψήφους διαφορά έναντι του κ. Γερουλάνου.
Το προφίλ των δύο “μονομάχων”
Στα 45 του χρόνια ο Νίκος Ανδρουλάκης στοχεύει στο να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όντας διεκδικητής της προεδρίας στον δεύτερο γύρο μετά την διαδικασία αυτής της Κυριακής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάγεται από το Ψυχρό Λασιθίου και το Χουμέρι Ηρακλείου ενώ ο πατέρας του ήταν στενός υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη, και γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.
Στα 18 του χρόνια, ως φοιτητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (πολιτικός μηχανικός), συμμετείχε για πρώτη φορά στην Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη του νομού Ξάνθης.
Το 2001 έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και το 2008 εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Το 2013 εξελέγη στην ίδια θέση ως Γραμματέας, ενώ τον Μάιο του 2014 κατάφερε να γίνει ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (180.822 ψήφους), στο ψηφοδέλτιο της “Ελιάς”, δεύτερος, πίσω από την Εύα Καϊλή.
Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 (2η θέση) και 66.483 ψήφους (2η θέση) αντίστοιχα.
Το 2019 εξελέγη εκ νέου ευρωβουλευτής με το “Κίνημα Αλλαγής” λαμβάνοντας 180.822 ψήφους, και στις εσωκομματικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου του 2021, έγινε για πρώτη φορά Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Συγκεκριμένα, στις 5 Δεκεμβρίου 2021, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ήρθε πρώτος με ποσοστό 36,88% και 99.120 ψήφους. Στις 12 Δεκεμβρίου, στον δεύτερο γύρο, εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.
Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να συγκεντρώσουν 508.487 ψήφους, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2023 είχαν επιλέξει το ΠΑΣΟΚ 617.487 ψηφοφόροι (ποσοστό 11,84%).
Τον Ιούλιο του 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει 457.623 ψήφους (ποσοστό 8,10%) ενώ στις εθνικές εκλογές του 2015 το ΠΑΣΟΚ είχε μείνει στο ισχνό 6,29%. Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης χρεώνεται μεν μια αργή αλλά σταθερή άνοδο των ποσοστών του κόμματος, χωρίς όμως να έχει καταφέρει να τα “εκτινάξει” παρά τη φθορά της ΝΔ και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης προεκλογικά απευθύνθηκε ανοιχτά στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ καλώντας τον στις κάλπες για να κάνουν το κόμμα ισχυρό ξανά στην πολιτική σκηνή, και κάτω από τη δική του “ομπρέλα” να στηθεί η όποια “προοδευτική συμμαχία”. Μιλώντας άλλωστε στο NEWS 24/7 για τις προτεραιότητές του, ο ίδιος δήλωνε:
“Ποιο άλλο κόμμα κατάφερε τόσες στρατηγικές ήττες στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο το ΠΑΣΟΚ; Με δικές μου πρωτοβουλίες ξεσκεπάστηκαν σκάνδαλα, όπως οι υποκλοπές και το επιχειρούμενο από την κυβέρνηση κουκούλωμα της τραγωδίας των Τεμπών, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να ξηλώσει δυο φορές το μισό Μαξίμου. Γι’ αυτό καλώ τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να πάρει στα χέρια του για άλλη μια φορά την υποψηφιότητά μου και να αποδείξουμε όλοι μαζί πως η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε δυναμικά και θα γίνει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα καλύτερα είναι μπροστά μας”.
Το πολιτικό βιογραφικό του Νίκου Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και κατέχει master στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.
Το 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης.
Το 2008, εκλέγεται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Το 2013, επανεκλέγεται στην ίδια θέση ως Γραμματέας.
Το Μάιο του 2014, εκλέγεται Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς και το 2019 επανεκλέγεται με το Κίνημα Αλλαγής. Συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι μέλος: AFET Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, D-CN Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Παράλληλα είναι αναπληρωτής στην: ENVI Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, AGRI Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, DROI Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, SEDE Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας, DLAT Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Στις εσωκομματικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2021, αναδείχτηκε Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Η πορεία του Χάρη Δούκα
Ο Χάρης Δούκας τάραξε τα “νερά” της πολιτικής σκηνής τον Οκτώβριο του 2023, όταν ως πρωτοεμφανιζόμενος στον χώρο της πολιτικής κατάφερε να εκλεχθεί δήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων, συγκεντρώνοντας 55,97% στον β’ γύρο , έναντι με 44,03% του Κώστα Μπακογιάννη.
Σημαντικό ρόλο για τη νίκη του θεωρείται πως έπαιξε το debate που προηγήθηκε ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.
Μιλώντας πρόσφατα στο NEWS 24/7, ο Χάρης Δούκας δήλωνε για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος και για την πιθανότητα συνεργασιών: “Ένα μεγάλο δυνατό ΠΑΣΟΚ, μας χωρά όλους. Γι’ αυτό μιλώ και για ένωση δυνάμεων. Όχι σε κλειστά δωμάτια και συμφωνίες κορυφής. Αλλά εκεί που υπάρχουν προβλήματα, αγωνίες, διεκδικήσεις, ανασφάλεια, καταπίεση. Στην καρδιά της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ αυτόνομο και δυνατό μπορεί να πάρει την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Δεν απορρίπτω τον πολιτικό διάλογο. Είναι στο DNAτου ΠΑΣΟΚ. Είναι απαραίτητος και βοηθά στο να χτίζονται μεγάλα κοινωνικά μέτωπα απέναντι στη συντήρηση. Το πετύχαμε εξάλλου στον δήμο Αθηναίων και σε άλλους δήμους και Περιφέρειες, σε συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις”.
Συμπληρώνοντας ωστόσο πως “τα συμφέροντα των πολλών είναι εκτός πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ”.
Θυμίζουμε πως στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο Χάρης Δούκας στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, θεωρητικά υπήρχε η εκτίμηση πως στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δούκας θα μπορούσε να βρει στήριξη και από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από όσους τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να ακολουθήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη, ο κ. Δούκας εκτιμάται βάσει του επιτελείου του πως θα μπορούσε να “τραβήξει” κόσμο που απέχει από την εκλογική διαδικασία, με τους αντιδρώντες ως προς τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές να αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει “δείξει” πολιτικά δείγματα στον Δήμο της Αθήνας. Ακόμη, στα “μειονεκτήματά” του συγκαταλέγεται το γεγονός πως αν κερδίσει την προεδρία, δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή (κάτι που βέβαια είχε γίνει και στο παρελθόν στην περίπτωση Ανδρουλάκη).
Το βιογραφικό του Χάρη Δούκα
Ο Χάρης (Χρυσόστομος) Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.
Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).
Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τι θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.
Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών.
Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Διδακτικό έργο
Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων».
Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.
Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.
Βραβεύσεις – Διακρίσεις
Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.
Πηγή: News247.gr