Ενοίκια: Στα ύψη οι τιμές – Σε απόγνωση φοιτητές και γονείς
Τον Γολγοθά της αναζήτησης φοιτητικής στέγης καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες φοιτητές και γονείς, τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην Περιφέρεια.
Τι αντικρύζουν; Σπίτια με ελάχιστα τετραγωνικά, παλαιάς κατασκευής, πολλές φορές χωρίς θέρμανση και σε τιμές που προκαλούν πονοκέφαλο.
Η εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» συνάντησε τον Παύλο. Έδωσε πανελλήνιες και τώρα ετοιμάζεται να μετακομίσει από την Αθήνα στην Κομοτηνή για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να σπουδάσει νομική.
«Ήτανε γενικά πολλά σπίτια ανεπίπλωτα, σε πολύ υψηλές τιμές. Ήτανε πολλά σπίτια που δεν είχανε σώματα, που δεν υπήρχε μέριμνα για τη θέρμανση. Όσο ψάχναμε σπίτια βρήκαμε πολύ μικρά σπίτια που δύσκολα χωράνε και ένα άτομο μέσα που οι τιμές κυμαινόντουσαν σε 450 ευρώ».
Ο Παύλος εξηγεί πως οι απλησίαστες τιμές στα ενοίκια των φοιτητουπόλεων λειτουργούν ως ταφόπλακα στα όνειρα πολλά νέων, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην πόλη που κατάφεραν με κόπο να περάσουν.
«Σε συνεννόηση με τους γονείς τους δεν πήγαν σε αυτήν την σχολή που επιθυμούσαν και προτίμησαν να παραμείνουν στην Αθήνα καθαρά για οικονομικούς λόγους που είναι κάτι που ουσιαστικά κόβει τα όνειρα αυτών των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία».
Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζει και ο Κώστας, φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Αθηνών.
«Για να βρει κάποιος σπίτι πάνω από 40 45 τετραγωνικά και σε περιοχή που να είναι σχετικά προσβάσιμη και όχι κακόφημη, θα χρειαστεί τουλάχιστον 450 ευρώ».
Δυσβάσταχτα τα φοιτητικά ενοίκια
Το πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια να στηρίξει οικονομικά τα παιδιά της ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να σπουδάσουν σε μια πόλη μακριά από το σπίτι τους, περιγράφει η Άννα.
«Τα έξοδα είναι πάρα πολλά, έχουμε τρία παιδιά, είμαστε μια πενταμελής οικογένεια. Πραγματικά δεν ξέρω πως μια μέση ελληνική οικογένεια μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιο κόστος γιατί μιλάμε γύρω στο ένα χιλιάρικο τον μήνα».
Και ενώ η οικογένεια αποφασίζει να στείλει το παιδί να σπουδάσει στην Πάτρα, η αναζήτηση κατοικίας περιλαμβάνει σπίτια πολύ μικρά, της δεκαετίας του ΄60, χωρίς θέρμανση αλλά με τις τιμές να καίνε.
«Εμείς αυτά που είδαμε ήτα γύρω στα 30 με 37 τετραγωνικά. Τα σπίτια ήτανε παλιά, δηλαδή της δεκαετίας ΄60 – ΄70, δεν είχαν θέρμανση, μπάνιο δεν το συζητάω και κουζίνα σε άθλια κατάσταση. Ένα μάλιστα είχανε κλείσει και το μπαλκόνι με ελενίντ και τζάμια γύρω γύρω και ουσιαστικά το πουλούσαν για κρεβατοκάμαρα».
Φοιτητική στέγη τύπου… Airbnb
Πέρα από τις τιμές που βρίσκονται στα ύψη, οι φοιτητές βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επινοήσει μεσοπρόθεσμη ενοικίαση που ξεκινά από τον Οκτώβριο και τελειώνει στα τέλη Μαΐου.
Όπως μαρτυρούν οι περιγραφές, αν δεν μπει φρένο στο ράλι τιμών στα ενοίκια, δεν πρόκειται να μπει τέλος στην απόγνωση των φοιτητών.