Εκπλήξεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την Ελλάδα
Εκπλήξεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Εκπλήξεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την Ελλάδα

​Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ήδη η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά στη διεθνή αγορά και σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη και κατά 20 δολάρια το βαρέλι. Πέρα από τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, αναμένεται να επηρεαστεί και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το δυσμενές σενάριο προκύπτει από το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. «Εάν βλέπαμε μια συνεχόμενη πτώση της ιρανικής παραγωγής κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα, τότε θα περιμέναμε και μια ώθηση στις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι», εκτίμησε ο Daan Struyven, επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs.

Παράλληλα, τόνισε πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ+ δεν απαντούσε αυξάνοντας την παραγωγή αργού. Το Ιράν, που είναι βασικό μέλος του ΟΠΕΚ+, με ρόλο κλειδί στην αγορά πετρελαίου, παράγοντας σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σε περίπτωση που το Ισραήλ στοχεύσει τις υποδομές παραγωγής του Ιράν εκτιμάται ότι θα τεθεί υπό κίνδυνο περίπου το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιστάθμιζαν ορισμένες από τις απώλειες της ιρανικής παραγωγής οι αγορές θα έβλεπαν και πάλι αύξηση των τιμών, αλλά μικρότερη περί των 10 δολαρίων το βαρέλι.

Ανατροπή στις εκτιμήσεις

Πριν από τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το καλό σενάριο ήθελε την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1,15 € /λίτρο ή 1,25 €/λίτρο. Ωστόσο αυτές οι εκτιμήσεις βρίσκονται πλέον στον αέρα.

«Έχουμε μια δύσκολη εβδομάδα διότι είδαμε την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ, να εκτοξεύεται από τα 70 δολάρια το βαρέλι στα 78. Πρόκειται για μια αύξηση άνω του 10% η οποία θα αρχίσει να φαίνεται στην εγχώρια αγορά την αμέσως επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στο MEGA, ο πρόεδρος των πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου και πρόσθεσε:

«Μόλις τελειώσουν τα αποθέματα που έχουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, με τις νέες παραλαβές από τα ελληνικά διυλιστήρια προφανώς και θα δούμε τις τιμές να είναι ανεβασμένες σε επίπεδο 5 – 6% σε πρώτη φάση». «Ενώ φαινόταν στις αρχές της εβδομάδας ότι θα υπάρχει συγκράτηση στις τιμές, δυστυχώς μια δήλωση του πρόεδρου της Αμερικής ήταν αρκετή για να δώσει την Παρασκευή με το κλείσιμο των χρηματιστηρίων ένα 5% αύξηση».

Όπως λέει ο ίδιος: «Το Ιράν καλύπτει περίπου το 20% από την ευρωπαϊκή αγορά, είναι μικρό ποσοστό που μπορεί να καλυφθεί από άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες».

«Φέτος είχαμε ζητήσει σαν πανελλήνια ομοσπονδία η επιδότηση να περάσει οριζόντια στην τιμή που θα βγει από τα ελληνικά διυλιστήρια. Αυτό, αν γινόταν αποδεκτό από την κυβέρνηση, θα ωθούσε τις τιμές κάτω από ένα ευρώ, κοντά στα 90 λεπτά το λίτρο. Αν τώρα πάμε στα σενάρια όπου το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ θα φτάσει τα 100 ή θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, η τιμή θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή στο 1,40€».

Υπενθυμίζεται πως για το επίδομα θέρμανσης του 2024 δε θα δοθεί επιδότηση στην αντλία, ενώ το βασικό επίδομα θα κινηθεί στα 350 € (ίδιο με πέρυσι). Το ύψος της επιδότησης θα είναι από 100 € έως 1.000 €, ενώ και τα κριτήρια θα είναι ίδια με πέρυσι. Σημειώνεται πως επιδοτούνται το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κύριες Ειδήσεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις