Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό – «Κομμένο και ραμμένο για ξενοδόχους και κατασκευαστικούς ομίλους»
Ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής με αφορμή την συζήτηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ-ΤΑΚ.
Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό που βρίσκεται σε διαβούλευση είναι σχεδιασμένο για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, και καμία σχέση δεν έχει με την ανάγκη για την μαζική λαϊκή πρόσβαση στην αναψυχή.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου κοκορεύονται για τα δισεκατομμύρια που συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας ο κλάδος του τουρισμού, δεν αφήνει παρά ψίχουλα στους εργαζόμενους του κλάδου, λόγω των απαράδεκτων εργασιακών συνθηκών.
Το ΕΧΣ ουσιαστικά έρχεται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του τουριστικού κεφαλαίου για την αύξηση των κερδών του, ενσωματώνει προνόμια, κίνητρα και μέτρα που νομιμοποιούν όλες τις παρανομίες σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επίσης, μετατρέπει την οργανωμένη τουριστική κατασκήνωση, τα λεγόμενα κάμπινγκ που μέχρι σήμερα ήταν προσιτά στις λαϊκές οικογένειες σε χώρους πολυτελούς διαβίωσης, αποκλείοντας και εκεί μεγάλη μερίδα του κόσμου από το δικαίωμα των διακοπών.
Ενισχύει την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον τουριστικό τομεά καθώς: τα τελευταία 25 χρόνια να έχουν αυξηθεί κατά 953% τα ξενοδοχεία 5 αστέρων. Τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία στη χώρα μας, το 2000 ήταν 83 και το 2023 έγιναν 792, με τα 462 να έχουν κατασκευαστεί στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.
Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν, και γι’ αυτό στις προτεραιότητες της κυβέρνησης αντίστοιχα και του ΤΕΕ και της ΔΕ του ΤΕΕ ΤΑΚ είναι η αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που δυσκολεύουν τις επενδύσεις, δηλαδή η κατάργηση κάθε νομοθετικής ρύθμισης που μέχρι τώρα, προέβλεπε κάποια προστασία δασών, ακτών, βουνών, περιοχών Natura για να υπηρετηθούν οι επιχειρηματικές απαιτήσεις.
Τί ανησυχίες όμως αποτυπώνει η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ; Ορισμένα κομβικά σημεία που δείχνουν τον προσανατολισμό της:
-
- Η πρόταση για όριο κατασκευής στα 20 αντί στα 16 στρέμματα για ανέγερση νέων ξενοδοχείων δείχνει πως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην ΔΕ του ΤΕΕ-ΤΑΚ έχουν και αυτοί το άγχος τους για ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Άλλωστε υπάρχουν παρατάξεις και εκλεγμένοι στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ που είτε είναι «δεμένοι» με επιχειρηματικά συμφέροντα κατασκευαστικών, είτε είναι οι ίδιοι επιχειρηματίες του κλάδου και τους άνοιγε η όρεξη για φαγοπότι.
- Διατυπώνεται με σαφήνεια η «όρεξη» για διαμόρφωση έργων υποδομής προς το νότιο Ηράκλειο και Λασίθι, χάρην της ανάπτυξης του τουρισμού, συνδέοντάς τα μάλιστα με ειλικρίνεια και την κατασκευή του ΒΟΑΚ και του νέου αεροδρομίου. Όντως για τους ξενοδόχους φτιάχνονται και όχι για τον λαό.
- Στηρίζει την τουριστική ανάπτυξη ακόμα και εντός περιοχών Natura!!! Μιλάμε για αίσχος!
- Στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ακούσαμε από την ΔΚΜ (παράταξη της ΝΔ) ότι πρέπει στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές να μπορούν να φτιαχτούν νέα γήπεδα γκολφ, τα οποία καταναλώνουν πολύ νερό για το πότισμα του γκαζόν, την ίδια ώρα μάλιστα που ο κόσμος λέει το νερό νεράκι! Σε λίγο θα μας πουν να μην πίνουμε νερό για να βαράνε μπαστουνιές οι κροίσοι που έρχονται για διακοπές στο Ηράκλειο! Με την ευκαιρία, αξίζει να κρατήσουμε πως σχεδιάζεται και δημιουργία data center στο Ηράκλειο, που με βάση διεθνή βιβλιογραφία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού που ποτέ δεν καταγράφονται (Λος Άντζελες και αλλού). Την ίδια ώρα υπάρχουν καταγγελίες πως ο ΑΚΤΩΡ στην Νεάπολη, και η ΤΕΡΝΑ στο εργοτάξιο στο Καστέλι λειτουργούν ιδιωτικές γεωτρήσεις που δεν καταγράφουν τίποτα!
Το τουριστικό θαύμα λοιπόν δεν είναι για όλους. Από τη μία αφίξεις και κέρδη σημειώνουν συνεχώς νέα ρεκόρ και από την άλλη οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλεύουν σε συνθήκες μεσαίωνα λόγω των αντεργατικών νόμων όλων των κυβερνήσεων, με μισθούς πείνας, με συμβάσεις ακόμα και μιας μέρας, με απειλές για πρόστιμα εάν τολμήσουν και παραιτηθούν εν μέσω της τουριστικής σεζόν, με 7 μέρες συνεχόμενης δουλειάς χωρίς ρεπό, επί 10 και 12 ώρες την ημέρα, στοιβαγμένοι σε ένα δωμάτιο κατά δεκάδες.
Βέβαια αύτη η εικόνα δεν είναι πολύ μακριά από τον τρόπο απασχόλησης των μηχανικών, στα έργα ανοικοδόμησης των 4αστερων και 5αστερων ξενοδοχείων για τα οποία μιλάει το ΕΧΣ και είναι πάνω κάτω γνώστη:
Συνάδελφοι μηχανικοί, υπεύθυνοι εργοταξίων στην κατασκευή τέτοιων ξενοδοχειακών μονάδων δουλεύουν 10ωρα – 12ωρα και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς κανένα όριο στον εργάσιμο χρόνο, που μπορεί να ανέρχεται στις 60 ώρες την εβδομάδα, πολλές φορές χωρίς να λαμβάνουν αποζημίωση για υπερωρίες. Στο σύνολο των εργοταξίων επιβάλλεται de facto η εξαήμερη εργασία των μηχανικών, που ανάλογα με τις ανάγκες του έργου μπορεί να επεκτείνεται και την Κυριακή, με πολλαπλάσιες επιπτώσεις στις γυναίκες συναδέλφους που δεν καλύπτοναι σε μία σειρά ζητήματα σχετικά με άδειες εγκυμοσύνης, προσαυξήσεις λόγω απόκτησης τέκνων, άδειες για γυναικολογικές εξετάσεις. Κατάσταση στην οποία εναντιονόμαστε και στηρίζουμε ως Πανεπιστημονική την πάλη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για υπογραφή ΣΣΕ που μεταξύ άλλων θα ανταποκρίνεται στις σημερινές τους ανάγκες, θα καταργεί την απασχόληση με το μπλοκάκι, την 6ήμερη εργασία στα εργοτάξια.
Έργα υποδομής με επιστημονικά κριτήρια και μέθοδο για τις ανάγκες του λαού – όχι τα κέρδη των λίγων
Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό είναι σχεδιασμένο εξ’ ολοκλήρου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μεγαλοξενοχόδων, και την ρύθμιση της σύγκρουσης με άλλους καπιταλιστές, όπως αυτοί της ενέργειας. Δεν έχει να κάνει ούτε σε μία λέξη του και σπιθαμή σκέψης με την εξυπηρέτηση της πλατιάς σύγχρονης λαϊκής ανάγκης των εργαζομένων για φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Γι’ αυτό και σαν Πανεπιστημονική δεν μπαίνουμε σε μία διαδικασία προτάσεων σουλουπώματος ενός τέτοιου εκτρώματος, τασσόμαστε ενάντια, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα όλες τις δυνάμεις που το στηρίζουν.
Τα διάφορα χωροταξικά σχέδια που συγκρούονται μεταξύ τους στον βαθμό που συγκρούεται το κάθε οικονομικό συμφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορούν να διέπονται από αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια, παρά μόνο από το κριτήριο του κέρδους.
Μόνο ένας κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας που θα βάζει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να διαμορφώσει χωροταξικά σχέδια με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς υποκειμενικές αλλοιώσεις για να εξυπηρετούνται τα Χ ή Ψ συμφέροντα, και που θα αποτυπώνουν και θα υπηρετούν αρμονικά και με συνέχεια τις ολοένα διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-ΤΑΚ που είμαστε εκλεγμένοι με την Πανεπιστημονική, παλεύουμε μαζί με όλο τον λαό και τα σωματεία εργαζομένων, μαζί με τους μηχανικούς με μπλοκάκι, τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, για τουριστικές υποδομές στην υπηρεσία του λαού, και όχι στην κερδοφορία των ομίλων.