Νόσος «Χ»: Τέσσερα σενάρια για μια νέα πανδημία - Το σχέδιο του ΕΟΔΥ
Νόσος «Χ»: Τέσσερα σενάρια για μια νέα πανδημία - Το σχέδιο του ΕΟΔΥ

Νόσος «Χ»: Τέσσερα σενάρια για μια νέα πανδημία – Το σχέδιο του ΕΟΔΥ

Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε, γι' αυτό το υπουργείο Υγείας έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή για να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο ανταπόκρισης του συστήματος υγείας, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση μιας νέας υγειονομικής κρίσης.

Για αυτήν την επερχόμενη νόσο «Χ», μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην 12η Πανελλήνια Συνάντηση για το AIDS, τις Ηπατίτιδες, τα Αναδυόμενα Νοσήματα και τις Εξαρτήσεις.

Στην ομιλία του με τίτλο η «Νόσος Χ: Κλιματική αλλαγή, επαναδυόμενες και νέες νόσοι», ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια νέα πανδημία, αλλά παραμένει άγνωστο ποιο παθογόνο θα είναι αυτό που θα την προκαλέσει και πόσο σοβαρή θα είναι. Η πιθανότητα να βιώσει ένας άνθρωπος πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής του φτάνει το 38%. Με βάση την εμπειρία από την covid-19, η διάδοση του «Χ» παθογόνου θα είναι ραγδαία.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μίλησε για το «Σχέδιο αντιμετώπισης επερχόμενης νέας πανδημίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ανά 4 με 5 χρόνια, εμφανίζεται ένα νέο παθογόνο. «Εμείς πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Εν μέρει γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί. Το ζήσαμε στην Covid-19 και ξέρουμε ότι η εξάπλωση θα είναι ταχύτατη. Σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση και την ταχύτητα στα ταξίδια, θα μεταδοθεί πάρα πολύ γρήγορα, όποια μέτρα και να πάρουμε στις πύλες εισόδου και υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό» πρόσθεσε.

Ο ΕΟΔΥ έχει ήδη καταγράψει τον διαθέσιμο εξοπλισμό και τον αριθμό του εξειδικευμένου προσωπικού. Το σχέδιο του Οργανισμού προβλέπει τέσσερα σενάρια, με βάση το επίπεδο κινδύνου. Αυτά είναι:

Πράσινο επίπεδο: Η κανονική λειτουργία του συστήματος υγείας, χωρίς ιδιαίτερες διαταραχές.

Κίτρινο επίπεδο: Αναφέρεται σε νόσο ήπιας σοβαρότητας, με μικρή θνητότητα και μετάδοση ανάλογη της εποχικής γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι οι διαθέσιμες ΜΕΘ θα λειτουργούν με δυναμικότητα 40-50%.

Πορτοκαλί επίπεδο: Αφορά νόσο μεγάλης σοβαρότητας, όπως η COVID-19. Σε αυτό το σενάριο, το σύστημα υγείας θα δεχτεί μεγάλη πίεση, και η λειτουργία των ΜΕΘ θα βασιστεί στα δεδομένα της πρόσφατης πανδημίας.

Κόκκινο επίπεδο: Αφορά νόσο πολύ μεγάλης σοβαρότητας, με θνητότητα 20% μεγαλύτερη από τον κορονοϊό και μεγάλη μεταδοτικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ΜΕΘ θα λειτουργούν με αυξημένη δυναμικότητα κατά 40% σε σχέση με το πορτοκαλί επίπεδο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185