Καταρρέει η μελισσοκομική παραγωγή στην Κρήτη - Σε ποια περιοχή ξεπερνάει η πτώση το 90%
Καταρρέει η μελισσοκομική παραγωγή στην Κρήτη - Σε ποια περιοχή ξεπερνάει η πτώση το 90%

Καταρρέει η μελισσοκομική παραγωγή στην Κρήτη – Σε ποια περιοχή ξεπερνάει η πτώση το 90%

Σοβαρά πλήγματα υφίσταται η μελισσοκομική παραγωγή στο Λασίθι, καθώς η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και οι κλιματικές αλλαγές έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή μείωση της παραγωγής μελιού.

Ο Κώστας Κρασσάς, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η μείωση στην παραγωγή έφτασε το 90-95% σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις που είχαν γίνει την άνοικη για 70%.

Ανησυχητική αλλαγή στη συμπεριφορά των μελισσών

Ο κ. Κρασσάς σημειώνει πως πέρα από την μείωση της παραγωγής έχει μειωθεί σημαντικά και το ζωικό κεφάλαιο κατά 25%-30%. Ταυτόχρονα η συμπεριφορά των μελισσών έχει αλλάξει σημαντικά, κάτι που ο ίδιος παρατηρεί από πρώτο χέρι λόγω της πολυετούς εμπειρίας του. «Οι μέλισσες δεν ενδιαφέρονται πλέον να ‘δουλέψουν’ όπως είχαν συνηθίσει», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Η αλλαγή στη συμπεριφορά των μελισσών αποδίδεται στις κλιματικές συνθήκες και την έλλειψη διαθέσιμης τροφής, καθώς πολλές από αυτές έχουν φύγει από την περιοχή σε αναζήτηση νέων πηγών.

Μελισσοκόμοι εγκαταλείπουν το Λασίθι

Πολλοί μελισσοκόμοι, όπως αναφέρει ο κ. Κρασσάς, έχουν ήδη εγκαταλείψει το Λασίθι, επιλέγοντας να μεταφερθούν στην Πελοπόννησο και άλλες βορειότερες περιοχές όπου οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. «Έκανα μεγάλο λάθος που δεν έφυγα και εγώ τότε», δηλώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ένταση του προβλήματος.

Η ξηρασία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχουν επηρεάσει την παραγωγή μελιού στο Λασίθι. Σύμφωνα με τον κ. Κρασσά, «η ξηρασία δεν αντιμετωπίζεται με μια καλή χρονιά από βροχές. Θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει το περιβάλλον».

Έλλειψη υποστήριξης και αποζημιώσεων

Ο κλάδος της μελισσοκομίας στο Λασίθι, όπως επισημαίνει ο κ. Κρασσάς, παραμένει παραμελημένος. Παρά τις δυσκολίες, οι μελισσοκόμοι δεν έχουν λάβει καμία σημαντική στήριξη ή αποζημιώσεις από την Πολιτεία. «Είμαστε ένας κλάδος εντελώς παραμελημένος και ξεχασμένος. Οι κτηνοτρόφοι και οι ελαιοπαραγωγοί έστω κάτι παίρνουν. Εμείς, τόσα χρόνια, τίποτα», τονίζει με απογοήτευση.

Η παραγωγή μελιού, ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που χαρακτηρίζεται από το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής, βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Ο κ. Κρασσάς καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, προτού οι επιπτώσεις γίνουν μη αναστρέψιμες.

Radiolasithi.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185