Πρόταση «βόμβα» του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κρήτη!
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με την οποία ζητά την εφαρμογή τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην άμεση αύξηση της βροχόπτωσης στην Κρήτη.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για μελέτες και υδραυλικά έργα, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας που πλήττει το νησί.
Στην ερώτησή του, ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνει ότι τέσσερις Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, συγκεκριμένα οι Δήμοι Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Φαιστού και Γόρτυνας, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των σοβαρών προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, αναφέρει ότι ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, καθώς και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία.
Ο Βουλευτής αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Περιφέρεια Κρήτης και τους τοπικούς φορείς για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως η πρόσφατη εσπερίδα για την κλιματική αλλαγή που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ωστόσο, τονίζει την ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας, προτείνοντας μια βραχυπρόθεσμη λύση μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών που αυξάνουν τη βροχόπτωση.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται στη σύμβαση 4/2020 του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων), η οποία προβλέπει τη χρήση τεχνολογιών για την προστασία από το χαλάζι και την αύξηση της βροχόπτωσης μέσω εναέριων μέσων, σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία. Η σύμβαση αυτή, που είχε ισχύ από το 2020 έως το 2023, παρέχει τη δυνατότητα επέκτασης της χρήσης αυτών των τεχνολογιών και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, όπως είναι η Κρήτη, που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ξηρασίας.
Ο Βουλευτής σημειώνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για την εφαρμογή του προγράμματος αύξησης βροχοπτώσεων, βασιζόμενη στη μελέτη του διακεκριμένου επιστήμονα καθηγητή Daniel Rosenfeld, που προτείνει την εφαρμογή του προγράμματος για την Κρήτη. Υπογραμμίζει ότι η ενεργοποίηση αυτής της σύμβασης για την Κρήτη θα μπορούσε να προσφέρει μια άμεση λύση στο πρόβλημα της ανομβρίας, έως ότου ολοκληρωθούν οι μεγαλύτερες υδραυλικές υποδομές που βρίσκονται σε φάση μελέτης ή κατασκευής.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει και στο παρελθόν ερωτήσεις για σημαντικά έργα υποδομής, όπως το φράγμα Αναποδιάρη και το φράγμα Ασιτών – Πρινιά, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μακροπρόθεσμες λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας στην Κρήτη. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι εξίσου σημαντικό να αναληφθούν παράλληλες δράσεις για την άμεση αύξηση της βροχόπτωσης, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα αυτά.
Καταλήγοντας, ο Βουλευτής υποβάλλει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό, ζητώντας να ενημερωθεί αν έχει υπάρξει παράταση της σύμβασης του ΕΛΓΑ, αν έχει δοθεί εντολή για την επέκταση της χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας για την Κρήτη και ποιες ενέργειες σχεδιάζονται για τη διαχείριση της ανομβρίας στο μέλλον.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΠΡΟΣ : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα
Θέμα: Άμεσες τεχνολογικές λύσεις για την ξηρασία στην Π.Ε. Ηρακλείου και στην Κρήτη.
Υπουργέ,
Τέσσερις Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της έντονης λειψυδρίας. Πρόκειται για τους Δήμους Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Φαιστού και Γόρτυνας.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων, Π.Ε. Ηρακλείου.
και σε άλλους Δήμους της Κρήτης.
Η κοινωνία του νησιού βρίσκεται σε πλήρη αναβρασμό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η Περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει δράσεις δημοσιότητας και ανάλογης προσέγγισης του φαινομένου στην Κρήτη, όπως η σημερινή εσπερίδα για την κλιματική αλλαγή στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Όσο το πρόβλημα της λειψυδρίας οξύνεται, αναζητούνται συνεχώς λύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Λύσεις για σχεδιασμό υδραυλικών έργων, για γεωτρήσεις, για προγραμματισμό κατασκευής δεξαμενών και δικτύων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έλλειψης νερού.
Ο ίδιος προσωπικά έχω καταθέσει, από τον περασμένο Απρίλιο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κοινοβουλευτική Ερώτηση σχετικά με την ανάγκη προώθησης των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής του φράγματος Αναποδιάρη, Π.Ε. Ηρακλείου.
Είμαι βέβαιος ότι, η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης έχω καταθέσει κοινοβουλευτική Ερώτηση σχετικά με το φράγμα Ασιτών – Πρινιά στο πλαίσιο, βεβαίως, των ενεργειών που έχει δρομολογήσει η Κεντρική Διοίκηση.
Γιατί, πράγματι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ενσκήψει στο πρόβλημα από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου.
Τον Ιούλιο που μας πέρασε, σε ημερίδα για τις δημόσιες υδραυλικές υποδομές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μας διαβεβαιώσατε ότι για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη προσπάθεια, ώστε η Κρήτη να αποκτήσει ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για την διαχείριση των υδάτων της.
Αυτό αποτελεί γεγονός τεράστιας σημασίας για την πρωτογενή παραγωγή.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης, την οποία θα εκτελέσει η ολλανδική εταιρεία ΗVA International.
Παρακολουθούμε παράλληλα και την εξέλιξη κατασκευής και λειτουργίας του συνόλου των υδραυλικών έργων που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση για την Κρήτη, τα οποία θα δώσουν ολοκληρωμένες λύσεις στην πρόκληση της διαχείρισης των υδάτων και της μεσο- μακροπρόθεσμης καταπολέμησης της λειψυδρίας.
Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποια πολύ χρήσιμα εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για άμεση αντιμετώπιση της ανομβρίας.
Έχουμε πληροφορηθεί την υπ΄αριθ. 4/2020 σύμβαση του ΕΛΓΑ για μίσθωση συστήματος χαλαζικής προστασίας και αύξησης βροχοπτώσεων με εναέρια μέσα.
Η εν λόγω σύμβαση έχει χρονική διάρκεια μίσθωσης τα έτη 2020 μέχρι και 2023, και αφορά στις περιοχές Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Προβλέπεται, όμως, η δυνατότητα του ΕΛΓΑ χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση να χρησιμοποιεί το μισθωμένο εξοπλισμό, τόσο στις συμβατικές περιοχές εφαρμογής, όσο και σε άλλες περιοχές της Χώρας, για την πραγματοποίηση πτήσεων με σκοπό την αύξηση βροχής.
Επίσης στην ίδια σύμβαση παρέχεται στον ΕΛΓΑ το δικαίωμα να παρατείνει τη διάρκεια της σύμβασης για ένα επιπλέον έτος (2024).
Σημειωτέον ότι, ειδικά για την περιοχή της Κρήτης ο επιστήμονας εγνωσμένου κύρους, καθηγητής Daniel Rosenfeld έχει εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής του προγράμματος αύξησης βροχοπτώσεων και η Περιφέρεια Κρήτης έχει δείξει ενδιαφέρον στην υλοποίησή της.
Θεωρούμε λοιπόν ότι, η ενεργοποίηση των συγκεκριμένων όρων της ανωτέρω σύμβασης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, θα έλυνε το πρόβλημα της ανομβρίας στις περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα.
Επειδή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφαρμόζει πολιτικές βέλτιστου συντονισμού δράσεων με κάθε δυνατή χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ξηρασίας.
Επειδή η ολιστική επίλυση του προβλήματος της ανομβρίας – λειψυδρίας αποτελεί ζήτημα που απασχολεί έντονα, την κοινωνία της Π.Ε. Ηρακλείου.
Επειδή οι υδραυλικές υποδομές που σχεδιάζουμε, θα φέρουν αποτελέσματα μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, ενώ το πρόβλημα της ανομβρίας απαιτεί παράλληλες δράσεις ενίσχυσης της βροχής στην Κρήτη
Επειδή κατά το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο σας, δια του ΕΛΓΑ διαχειρίστηκε την υπ΄αριθ. 4/2020 σύμβαση δυνητικής αντιμετώπισης της ξηρασίας.
Επειδή δεν γνωρίζουμε αν οι δυνητικές διατάξεις επέκτασης της ανωτέρω σύμβασης έχουν ενεργοποιηθεί για την περιοχή της Κρήτης.
Ερωτάστε :
(α) Στο πλαίσιο της 4/2020 σύμβασης του ΕΛΓΑ, έγινε παράταση διάρκειας εκτέλεσής της; Αν όχι, γιατί;
(β) Στο πλαίσιο εκτέλεσης της ανωτέρω σύμβασης, δόθηκε εντολή από την Αναθέτουσα Αρχή περί επέκτασης της χρήσης της ανάλογης τεχνολογίας για αύξηση της βροχής σε περιοχές με ανομβρία όπως η Κρήτη; Αν ναι, σε ποιες περιοχές επεκτάθηκε και πότε επεκτάθηκε η χρήση της σύμβασης για αύξηση της βροχής; Ανήκει και η Κρήτη σε αυτές τις περιοχές; Αν όχι, γιατί;
(γ)Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ξεκινήσει (πριν από τη λήξη της 4/2020 σύμβασης) διαδικασίες ανάθεσης ανάλογης σύμβασης για το μέλλον; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα ανάθεσης; Αν όχι, γιατί;