Καιρός: Ο υποτροπικός αεροχείμμαρος φέρνει αφρικανική ζέστη - Οι 5 περιοχές που θα έχουν καύσωνα
Καιρός: Ο υποτροπικός αεροχείμμαρος φέρνει αφρικανική ζέστη - Οι 5 περιοχές που θα έχουν καύσωνα

Καιρός: Ο υποτροπικός αεροχείμμαρος φέρνει αφρικανική ζέστη – Οι 5 περιοχές που θα έχουν καύσωνα

Αλλάζει ξανά το σκηνικό του καιρού καθώς ο υδράργυρος θα πάρει απότομα την άνοδο.

«Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική ζέστη!

Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας αφού ευνοείται η μεταφορά θερμών αέριω μαζών από τις ακτές της Αφρικής εξαιτίας της θέσης του υποτροπικού αεροχειμάρρου ( ποτάμι αέρα στην τροπόπαυση ).

Οι πιο θερμές ημέρες φαίνονται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο 27-28/9 με τα θερμόμετρα να ξεπερνούν τους 32-33 βαθμούς σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα και η κεντρική Μακεδονία. Επίσης τους 30-31 βαθμούς θα ξεπεράσει η Αττική, η Πελοπόννησος ,η Εύβοια, το ανατολικό Αιγαίο.

Να τονίσω ότι αυτές τις ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία θα φτάσει τους 7-8 βαθμούς! Από την Κυριακή ο υδράργυρος θα παρουσιάσει πτώση, ενώ αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη!»

Το «διάγραμμα της αλήθειας» από τον Μαρουσάκη

Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, θα επικρατήσουν εξαιρετικές συνθήκες από την Τετάρτη και μετά, ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας φαίνεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Με το καλοκαιράκι να επιστρέφει και πάλι στη χώρα μας αναμένεται να κυλήσει το δεύτερο μισό της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε και λέμε το δεύτερο μισό διότι μέχρι και την Τετάρτη θα επικρατήσει περιορισμένη αστάθεια προς τα δυτικά κυρίως με διαστήματα βροχοπτώσεων οι οποίες προς τα βορειοδυτικά θα είναι πιο πολλές και πιο έντονες.

Αιτία γι' αυτή την καλοσύνη του καιρού είναι το πεδίο υψηλών πιέσεων όπως σημειώνουμε με το λευκό βέλος στον πρώτο μας χάρτη το οποίο θα επεκταθεί ανατολικότερα φέρνοντας μαζί του και πιο θερμές αέριες μάζες.

Στο θερμοκρασιακό διάγραμμα ή όπως συνηθίζω να το λέω "διάγραμμα της αλήθειας" μιας και περιλαμβάνει τις πολλαπλές λύσεις των μετεωρολογικών μοντέλων που μας δείχνουν την επικρατέστερη τάση του καιρού, μπορούμε να παρατηρήσουμε την ανοδική τροχιά της θερμοκρασίας όπου προς το τέλος της εβδομάδας στο νομό Αττικής θα συναντάμε τον υδράργυρο κοντά στους 34 βαθμούς κελσίου σαν μέγιστη θερμοκρασία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρατηρώντας το ίδιο διάγραμμα προς το τελείωμά του βλέπουμε τις θερμοκρασιακές καμπύλες να κατηφορίζουν απότομα γεγονός που μας δείχνει μια απότομη μεταβολή του καιρού που θα συνοδευτεί και από κατακόρυφη πτώση του υδραργύρου και η οποία χρονικά τοποθετείται στις αρχές της άλλης εβδομάδας και στην οποία θα αναφερθούμε όταν τα προγνωστικά μας στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σταθερά συμπεράσματα.

Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το καλοκαιράκι με μια προσοχή μέχρι και την Τετάρτη προς τα δυτικά όπου η αστάθεια φαίνεται να κυριαρχεί».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Καιρός - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις