Ένωση Πυροσβεστών Χανίων: «Παράλογη και επικίνδυνη» διαταγή να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς τη νύχτα και κατά τη διάρκεια κατολισθήσεων
Ένωση Πυροσβεστών Χανίων: «Παράλογη και επικίνδυνη» διαταγή να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς τη νύχτα και κατά τη διάρκεια κατολισθήσεων

Ένωση Πυροσβεστών Χανίων: «Παράλογη και επικίνδυνη» διαταγή να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς τη νύχτα και κατά τη διάρκεια κατολισθήσεων

«Οργή και αγανάκτηση» εκφράζει η ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Χανίων, μετά από εντολή που έλαβαν τρεις υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων να διασχίσουν το Φαράγγι της Σαμαριάς κάτω από επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες, μετά την έντονη νεροποντή που σημειώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μίας τουρίστριας.

 

Μέσα από καταγγελία τους προς τον Υπουργό και Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, Βασ. Κικίλια και Ευάγγ. Τουρνα, τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, τον Συντονιστή Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και τον Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης, η ένωση κάνει αναφορά σε επικίνδυνους χειρισμούς και εντολές από ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έβαλαν σε άμεσο κίνδυνο τρείς υπαλλήλους και χωρίς να υπάρχει επιτακτική ανάγκη να διασχίσουν το φαράγγι τόσο αργά το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, οι 3 υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χανίων έλαβαν εντολή από τον συντονιστή της επιχείρησης, να διασχίσουν το φαράγγι στις 18:40 το απόγευμα με σκοπό να ελέγξουν αν υπάρχει άλλος περιπατητής εντός του εθνικού δρυμού. Ωστόσο, η εντολή αυτή φαίνεται πως δεν ήταν απαραίτητη, από τη στιγμή που υπάλληλοι του φορέα διαχείρισης του δρυμού είχαν ήδη ενημερώσει τους πυροσβέστες ότι δεν υπήρχε κανένας άλλος περιπατητής εντός του φαραγγιού που να διατρέχει κίνδυνο, είχαν ήδη καταμετρηθεί οι επισκέπτες του φαραγγιού ενώ η σορός της άτυχης τουρίστριας είχε, από ώρα, απομακρυνθεί από το σημείο. Οι τελευταίοι επισκέπτες, μάλιστα, που δεν κατάφεραν να βγουν την ίδια μέρα από τον εθνικό δρυμό, είχαν ήδη μεταφερθεί στο χωριό Σαμαριά, όπου και θα διανυκτέρευαν. Την ίδια στιγμή, άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ που βρίσκονταν στην Αγία Ρουμέλη θεώρησαν μία αντίστοιχη επιχείρηση αρκετά επικίνδυνη και δεν την πραγματοποίησαν.

Παρά τα δεδομένα αυτά, ο ανώτατος Αξιωματούχος του Πυροσβεστικού Σώματος που συντόνιζε την επιχείρηση φαίνεται πως έδωσε την εντολή στους τρεις υπαλλήλους να διασχίσουν το φαράγγι, τη στιγμή που οι κατολισθήσεις εντός του δρυμού συνεχίζονταν, το έδαφος παράμενε βρεγμένο και ολισθηρό και σε λίγη ώρα θα έπεφτε σκοτάδι. Όταν, μάλιστα, οι ίδιοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την επικινδυνότητα της αποστολής αυτής, ειδικά όσον αφορά τις συνεχιζόμενες κατολισθήσεις, η απάντηση που καταγγέλλουν πως πήραν ήταν «φορέστε κράνος».

Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι οι τρεις άνδρες που δέχθηκαν και -τελικά εκτέλεσαν- την εντολή αυτή δεν ήταν εκπαιδευμένοι για κάτι τέτοιο αλλά ούτε ήταν και οι αρμόδιοι για μία τόσο ριψοκίνδυνη αποστολή.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διέσχισαν το φαράγγι, ήταν όσο επικίνδυνες είχαν προβλέψει ότι θα είναι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Flashnews.gr αλλά και με την καταγγελία της Ένωσης, λίγα μέτρα πριν από την έξοδο του φαραγγιού οι τρεις άνδρες ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλη κατολίσθηση ενώ έτρεχαν να προφυλαχτούν κάτω από δέντρα, με την ελπίδα να μην σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Τελικά, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τους τρεις υπαλλήλους να φτάνουν στην Αγία Ρουμέλη στις 23:30 το βράδυ, ωστόσο το περιστατικό δεν “ξεχάστηκε”, με την ένωση να κάνει λόγο για «παράνομες, παράλογες και παράτολμες διαταγές χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος», ενώ στο τέλος της επιστολής αναφέρει ότι επιφυλάσσεται να κινηθεί νομικά κατά παντός υπευθύνου.

«Ο πυροσβέστης δεν είναι αμνός προς τη σφαγή. Έχει οικογένεια που τον περιμένει να επιστρέψει μετά την υπηρεσία του στο σπίτι του», καταλήγει η επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Χανίων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις