Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: Να γίνει επανεξέταση των τελών ανθεκτικότητας και φόρου παρεπιδημούντων στον τουρισμό
Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: Να γίνει επανεξέταση των τελών ανθεκτικότητας και φόρου παρεπιδημούντων στον τουρισμό

Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης: Να γίνει επανεξέταση των τελών ανθεκτικότητας και φόρου παρεπιδημούντων στον τουρισμό

Με αφορμή επιστολή του Συνδέσμου  Ξενοδόχων Κρήτης με την οποία εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, αναφορικά με την ανακοίνωση των μέτρων για τον τουριστικό τομέα στη ΔΕΘ, ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο και Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητάει γόνιμο διάλογο για επανεξέταση των νέων μέτρων, με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, για την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών.

Ηράκλειο, 19-9-2024

Από το Πολιτικό Γραφείο

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

(α) Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη

(β) Υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο

(γ) Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

Θέμα: Επανεξέταση από την κυβέρνηση των νέων τελών ανθεκτικότητας και φόρου παρεπιδημούντων στον τουρισμό.

Υπουργοί,

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης με επιστολή του μας έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του, αναφορικά με την ανακοίνωση των μέτρων για τον τουριστικό τομέα, στη ΔΕΘ.

Ο τουρισμός έχει διαχρονικά αποδείξει την σημαντική συνεισφορά του στο ισοζύγιο της Χώρας και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Όμως, τα νέα μέτρα είναι ιδιαιτέρως επαχθή για τον τουριστικό κλάδο και πιθανώς να αποτελέσουν τροχοπέδη στην εύρωστη ανάπτυξη  του αντίστοιχου προϊόντος.

Οι ξενοδόχοι της Κρήτης προβληματίζονται έντονα καθώς, η  αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή κατά 50% και του φόρου παρεπιδημούντων κατά 50% έρχονται να προστεθούν στο κόστος των διακοπών των επισκεπτών στο Νησί μας, και να στερήσουν έσοδα από όλους τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Οι ελληνικοί προορισμοί, μετά την επιβολή των νέων μέτρων, θα αναγκαστούν να παρέχουν ένα συνολικά ακριβότερο τουριστικό πακέτο στους εν δυνάμει πελάτες τους ενώ ο ανταγωνισμός είναι, ήδη, εξαιρετικά έντονος από τις γειτονικές χώρες.

Ο επισκέπτης μπορεί να ενοχληθεί από τα κατ' επανάληψη επιπλέον στοιχεία κόστους  και «αναπροσαρμογές» τελών που συσσωρεύονται στο ταξίδι του προς ελληνικούς προορισμούς. Και να μην επιλέξει τον ίδιο προορισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό – καθώς οι λεγόμενοι «επαναλαμβανόμενοι» επισκέπτες αποτελούν «πελατειακό στόχο» του κάθε προορισμού.

Υπάρχει η ανησυχία ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού της Κρήτης αλλά και της Χώρας μας, γενικότερα.

Επειδή ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν αρνείται ότι πρέπει να συμβάλει στο μέτρο που του αναλογεί για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας.

Επειδή οφείλουμε να προστατεύσουμε την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Επειδή για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση και σχεδιασμός με γνώμονα την αειφορία, την βιωσιμότητα και την ποιότητα των προσφερόμενων τουριστικών πακέτων.

Επειδή είναι σκόπιμη η επανεξέταση των μέτρων για ουσιαστική ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος για την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών.

Ερωτάστε:

Σκοπεύετε να προβείτε σε γόνιμο διάλογο με το Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κρήτης για επανεξέταση των νέων τελών ανθεκτικότητας και φόρου παρεπιδημούντων, ώστε να συγκλίνουμε στην ουσιαστική ανάπτυξη και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος για την βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Β. Κεφαλογιάννης

Βουλευτής Ηρακλείου

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις