Η οπτική ψευδαίσθηση που έχει τρελάνει το Twitter: Κινούνται ή δεν κινούνται οι κύβοι;
Μια οπτική ψευδαίσθηση που φαίνεται να δείχνει δύο τρισδιάστατους κύβους να μετατοπίζονται σε μια εικόνα, ενώ παραμένουν ακίνητοι, έχει τρελάνει το Twitter.
Την εικόνα ανάρτησε στο Twitter μια λάτρης της επιστήμης που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Science Girl, και δείχνει δύο κύβους ο ένας δίπλα στον άλλον σε μπλε φόντο. Οι γραμμές των κύβων εναλλάσσονται μεταξύ μαύρου και λευκού, ενώ ένας κέρσορας στο κέντρο κάθε κύβου δείχνει προς διαφορετικές κατευθύνσεις, κάνοντάς τον να φαίνεται σαν οι κύβοι να κινούνται προς τα πάνω και προς τα κάτω, να περιστρέφονται και να μεγαλώνουν σε μέγεθος.
Η οπτική ψευδαίσθηση, η οποία έχει προβληθεί πάνω από τρία εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλείται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται Reverse Phi Illusion, όπου μια μετατόπιση του φωτός – όπως με τις γραμμές που αλλάζουν από μαύρο σε άσπρο – ξεγελάει το μυαλό ώστε να πιστεύει ότι βρίσκεται σε κίνηση ενώ δεν είναι.
They move. The illusion is made of 2 squares, one black, one white. They slightly shift positions to create a drop shadow in the direction of the "spin." Keying out the blue it is easily seen. While the overall cubes "are not moving," they actually are. pic.twitter.com/3x6iLHnwSI
— Jason Viera (@Who__Arted) December 26, 2021
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξήγησαν πως λειτουργεί το Reverse Phi Illusion το 2011. «Αν ένα φωτεινό σημείο εμφανιστεί σε μια θέση και μετά επανεμφανιστεί σε μια θέση μετατοπισμένη προς τα δεξιά, έχουμε την τάση να βλέπουμε ένα μεμονωμένο αντικείμενο να κινείται από αριστερά προς τα δεξιά. Είναι ένα βασικό εφέ, και αυτό που κρύβεται πίσω από τις φαινομενικά ρευστές κινήσεις που βλέπουμε σε ταινίες και κινούμενα σχέδια» εξήγησαν οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
Αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι οι κύβοι δεν κινούνται
Η συγκεκριμένη πάντως, οπτική ψευδαίσθηση είναι τόσο καλή, που πολλοί σκεπτικιστές δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως οι κύβοι έμεναν στη θέση τους και προσπάθησαν να διαψεύσουν τα κόλπα χρησιμοποιώντας επεξεργασία βίντεο.
They are🙂 pic.twitter.com/MIDMu9NHq7
— Marek Pietrow (@Marek_Pietrow) December 25, 2021
«Ψεύτικο, οι κύβοι κινούνται ακόμα και όταν καλύπτονται τα βέλη» έγραψε κάποιος με έναν άλλον να προσθέτει: «Καλύψτε τα βέλη και δείτε πως εξακολουθούν να φαίνονται σαν να κινούνται». Ωστόσο, το μυστικό αυτής της ψευδαίσθηση δεν βρίσκεται στους κέρσορες στον κύβο, αλλά στο χρώμα που χρησιμοποιείται για να τονιστούν οι κύβοι: μαύρο και άσπρο.
Πώς θα καταλάβετε ότι δεν κινούνται οι κύβοι
Κάποιοι πάντως, προσπάθησαν να βοηθήσουν, λέγοντας πώς λειτουργεί το κόλπο. Όπως έγραψε κάποιος: «Προς όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι κύβοι κινούνται: Πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και τσεκάρετε κάθε γραμμή όπως σας δείχνω. Δεν κινείται τίποτα!». «Βάλτε τον κέρσορα σε μια γωνία ενός κύβου και κοιτάξτε μόνο τον κέρσορα και τη γωνία. Η γωνία δεν μετακινείται ποτέ» έγραψε ένας άλλος.
To all people who are thinking these figures are moving: NO, THEY DON'T. Take a piece of paper and check every line like this: they are NOT moving a single bit. pic.twitter.com/xS6EACzN6b
— Bart Van Camp (@BartVanCamp1) December 26, 2021
Ο κόσμος που πίστευε ότι η ψευδαίσθηση ήταν αληθινή, ενθουσιάστηκε με τον τρόπο που λειτουργεί η αντίληψή μας για τους κύβους. «Και νόμιζα ότι το κουτί του Σρέντινγκερ ήταν περίπλοκο. Αυτό το σενάριο δεν έχει καν γάτα… και όμως κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμα πιο δύσκολο να το αποδεχτείς» ανέφερε κάποιος με έναν άλλον να προσθέτει: «Αυτό είναι το πιο τρελό πράγμα που έχω δει στο διαδίκτυο. Και έχω δει αρκετά. Έχω μείνει έκπληκτος».