Φοιτητική στέγη: Αύξηση 91,5% στο Ηράκλειο την τελευταία δεκαετία
Φοιτητική στέγη: Αύξηση 91,5% στο Ηράκλειο την τελευταία δεκαετία

Φοιτητική στέγη: Αύξηση 91,5% στο Ηράκλειο την τελευταία δεκαετία

Στην Κρήτη, οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών έχουν εκτοξευθεί, ακολουθώντας την ευρύτερη τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο Ηράκλειο, η αύξηση των ενοικίων από το 2015 μέχρι σήμερα αγγίζει το 91,5%, με τα διαμερίσματα να γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα και ακριβά. Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, σε συνδυασμό με την άνοδο του τουρισμού και τη στροφή των ιδιοκτητών προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν καταστήσει τη φοιτητική στέγαση μια πραγματική πρόκληση για τους νέους φοιτητές.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς η ζήτηση για φοιτητικά διαμερίσματα αυξάνεται, ενώ η προσφορά περιορίζεται. Αυτό οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών που, σε περιοχές όπως η Αθήνα και η Πάτρα, ξεπερνούν το 115%, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την εύρεση προσιτής κατοικίας. Στο Ηράκλειο, τα φοιτητικά διαμερίσματα έχουν διάμεση ηλικία τα 29 έτη, με μια μέση επιφάνεια περίπου 45 τετραγωνικά μέτρα, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και την κατασκευή νέων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, οι ιδιώτες επενδυτές στρέφονται στη δημιουργία ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, οι οποίες προσφέρουν επιπρόσθετες υπηρεσίες αλλά και υψηλότερα ενοίκια. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σχέδια για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ωστόσο, η υλοποίηση αυτών των σχεδίων καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και αυξημένου κόστους κατασκευής.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις