Η διαχείριση της υγείας, ένα κομματικό σόου
Η διαχείριση της υγείας, ένα κομματικό σόου

Η διαχείριση της υγείας, ένα κομματικό σόου

Η υγεία στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα – δηλαδή, σοβαρό για τους τίτλους των πολιτικών προγραμμάτων.

Στην πραγματικότητα, η διαχείρισή της μοιάζει με κομματικό σόου όπου οι προτάσεις καταλήγουν σε ιδεολογικές ανέκδοτες και συνθηματικές εξαγγελίες, εννοείται χωρίς καμία πραγματική τεκμηρίωση.

Όταν τα προβλήματα της υγείας αρχίζουν να πλησιάζουν, η κεντρική διοίκηση τρέχει να ακολουθήσει τις προκλήσεις, κάνοντας το αντίθετο από αυτό που είναι απαραίτητο: μένει στη σφαίρα της αδράνειας, χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή, ενώ οι αντιρρησίες των μεταρρυθμίσεων γιορτάζουν ως επιτυχημένοι.

Τα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές παραμένουν χωρίς λύση, γιατί ποιος χρειάζεται μια σοβαρή ανάλυση; Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές υγείας είναι κλεισμένες σε μια χρονοκάψουλα του χθες, ενώ οι διατομεακές προσεγγίσεις και οι σύγχρονες απαιτήσεις έχουν βαλθεί να αποδεικνύουν ότι η αλλαγή δεν είναι παρά μια ακόμη φαντασία.

Η κατάσταση είναι τέτοια που ο τομέας της υγείας πλέον δεν προσελκύει επαγγελματίες, και το κράτος προσπαθεί με αποσπασματικές παρεμβάσεις να λύσει το πρόβλημα, ενώ οι πολίτες συνεχίζουν να βασανίζονται από την έλλειψη πραγματικής φροντίδας.

Άρα, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε την ίδια επιδείνωση με διαφορετικά πρόσωπα, μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια συνταγή. Αν όμως θέλουμε να δούμε πραγματική αλλαγή, ας αναθεωρήσουμε επιτέλους μερικά βασικά πράγματα, όπως η τεκμηρίωση και η πραγματική ανάλυση αναγκών, γιατί η επανάληψη της παλιάς συνταγής σίγουρα δεν θα μας βγάλει από το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Παραπολιτικά - Τελευταία Νέα