Ελιές και ελαιόλαδο: Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή
Ελιές και ελαιόλαδο: Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή

Ελιές και ελαιόλαδο: Αναθεωρούνται προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την παραγωγή

Η όλη κατάσταση με την ξηρασία και τους καύσωνες, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή πολλών περιοχών της Νότιας και Ανατολικής Ελλάδας μεταξύ των οποίων η Χαλκιδική, η Μεσσηνία και ιδιαίτερα η Κρήτη κ.α.

Στις περιοχές αυτές η φετινή παραγωγή πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερη όχι μόνο από τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά ακόμη και από αυτή την αρκετά χαμηλή περσινή η οποία επίσημα αναφέρθηκε σε 192χιλ. τόνους για την Ελλάδα και 52 χιλ. τον. για την Κρήτη.

Έτσι, οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται τελευταία από πλευράς παραγόντων του εμπορίου και διαφόρων ΜΜΕ για πλούσια παραγωγή της τάξεως των 250 η 350 χιλ τόνων -προφανώς για να δημιουργήσουν ψυχολογικό κλίμα πτώσης των τιμών- φαίνονται όχι μόνο υπερβολικές αλλά σίγουρα απέχουν «παρασάγγας» από την πραγματικότητα.

Στην Ιταλία , σύμφωνα με τις οργανώσεις των παραγωγών η παραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη κυρίως στην κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή της Απουλίας αλλά στην Σικελία και Σαρδηνία. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής αλλά και επιτάσεις στα ελαιόδεντρα..

Η Coldiretti (Ένωση Αυτοκαλλιεργητών) της Puglia προαναγγέλλει ότι η ελαιοπαραγωγή της περιοχής μπορεί να μειωθεί πάνω από 50% στις ξηρές περιοχές εξαιτίας του υδατικού στρες των ελαιόδεντρων και παράλληλα υπογραμμίζει ότι η σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία αναγκάζει τους αγρότες να προβούν σε επείγουσα άρδευση με υπέρογκο κόστος, λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων που απαιτούνται για την εξαγωγή νερού από πηγάδια και τη μεταφορά του με βυτιοφόρα.

Στην Ισπανία, όπου επίσης δεν υπάρχουν επίσημα στοιχειά, εμπειρογνώμονες και ΜΜΕ χωρίς πήγες την ανεβάζουν σε 1,2 έως 1,3 χιλ τόνους. Όμως οι καιρικές συνθήκες και εκεί είναι σχετικά όμοιες με την Ιταλία και Ελλάδα και επομένως οι εκτιμήσεις αυτές φαίνονται υπεραισιόδοξες

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.

 

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις