Ελαιόλαδο: Εκρηκτικές αλλαγές – Τι θα συμβεί
Ελαιόλαδο: Εκρηκτικές αλλαγές – Τι θα συμβεί

Ελαιόλαδο: Εκρηκτικές αλλαγές – Τι θα συμβεί

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα για το 2024 αναμένεται να είναι από μέτρια έως καλή, με προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 250.000 και 280.000 τόνων. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης, επισημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία προκαλούν ανησυχία στους παραγωγούς.

Η αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας, με τις εμπορικές πράξεις να έχουν «παγώσει». Οι παραγωγοί διατηρούν τα αποθέματά τους, ελπίζοντας σε μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές, ενώ οι καταναλωτές είτε περιορίζουν την κατανάλωσή τους είτε στρέφονται σε φθηνότερα έλαια όπως το ηλιέλαιο​​​​.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παραγωγή του ελαιολάδου

Οι προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου σε ολόκληρη τη Μεσόγειο είναι αισιόδοξες, με την Ισπανία να αναμένεται να παράγει 1,2 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους. Αντίστοιχα, στην Ιταλία η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 250.000 και 300.000 τόνων. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν χαμηλά αποθέματα ελαιολάδου, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές και την προσφορά​​​​.

Οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα των 9,5 ευρώ το κιλό στα 7 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ωστόσο παραμένουν υψηλές. Οι καταναλωτές έχουν μειώσει την κατανάλωση κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών​​​​.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή πτώση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, η χονδρική τιμή του προϊόντος υποχώρησε κάτω από τα 7 ευρώ το λίτρο (700 ευρώ το εκατόλιτρο) για πρώτη φορά μετά από ένα έτος, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε σημαντική μείωση του πληθωρισμού στο ελαιόλαδο τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 54,8%, από 56,8% τον Μάιο και 63,7% τον Απρίλιο.

Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις στις χονδρικές τιμές δεν έχουν ακόμη φτάσει στους καταναλωτές, καθώς υπάρχει πάντα μια καθυστέρηση στην προσαρμογή των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ιδιαίτερα όταν η μεταβολή των τιμών είναι προς τα κάτω, ο χρόνος που απαιτείται για να φανούν οι αλλαγές στις λιανικές τιμές είναι μεγαλύτερος από ό,τι στην περίπτωση αύξησης.

Ο Μανώλης Γιαννούλης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η διόρθωση στην αγορά θα έρθει σύντομα, με μείωση των τιμών στο ράφι την άνοιξη. Προβλέπει ότι το 2025 θα είναι μια χρονιά που θα ικανοποιήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς​​.

Καθώς πλησιάζει η νέα καλλιεργητική περίοδος, η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, ειδικά στην Ισπανία, που αποτελεί πιλότο για την πορεία των τιμών και της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως. Οι παραγωγοί ελαιολάδου πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παρενιαυτοφορίας, της ξηρασίας και των παρασίτων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια περίοδο με μειωμένα αποθέματα και αυξημένες εισαγωγές​​​​.

Η αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, με τις προβλέψεις να είναι αισιόδοξες αλλά και τις προκλήσεις να παραμένουν. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι μέλλει γενέσθαι τους προσεχείς μήνες.

 

 

onlinepress.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις