Λάδι: Συναγερμός για τους παραγωγούς - Ανομβρία και καύσωνας έκαψαν τις ελιές
Λάδι: Συναγερμός για τους παραγωγούς - Ανομβρία και καύσωνας έκαψαν τις ελιές

Λάδι: Συναγερμός για τους παραγωγούς – Ανομβρία και καύσωνας έκαψαν τις ελιές

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας που φοβούνται για μηδενική παραγωγή

Με τον φόβο να μην καταφέρουν να μαζέψουν καθόλου ελιές φέτος φθινόπωρο ζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία, οι οποίο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας βλέπουν την παραγωγή να πέφτει από τα δέντρα.

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα που ακολούθησε των καταστροφικών πλημμυρών, η ελαιοπαραγωγή έρχεται αντιμέτωπη με μία περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών που παρουσιάζουν διάρκεια για παραπάνω από 10 ημέρες.

«Εχουμε σοβαρά προβλήματα και δεν ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε» λέει προβληματισμένος ο Γιάννης Καλαντζής, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή του Πτελεού. «Ετσι και αλλιώς πηγαίναμε για μία χαμηλή παραγωγή, περίπου στο 50-60%, και τώρα ζούμε με τον φόβο ότι μπορεί να μην μαζέψουμε και καθόλου» εξηγεί μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της ανομβρίας ο καρπός παραμένει σε πολύ μικρό μέγεθος ενώ όσο… προχωράει ο Αύγουστος πολλά κτήματα έχουν βγει… εκτός γιατί πλέον ο παραγωγός επιλέγει τα κτήματα που θα σώσει αφού δεν επαρκεί το νερό.

Ο κ. Καλαντζής αναφέρει ότι οι ελιές που βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο στα δέντρα, λόγω του καύσωνα και των κλιματικών συνθηκών, έχουν αρχίσει να …ζαρώνουν, να γίνονται καφέ και στη συνέχεια να πέφτουν από τα δέντρα.

«Βλέπουμε ότι η εικόνα των δέντρων έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικά, την περίοδο με τον καύσωνα των 16 ημερών, τα δέντρα είχαν αλλάξει μορφή. Τα φύλλα ήταν ξερά και αφυδατωμένα, με αποτέλεσμα οι ελιές να συρρικνώνονται και να πέφτουν στο έδαφος» σημειώνει ο κ. Καλαντζής.

Όπως εξηγεί, κατά κύριο λόγο, στην περιοχή της Μαγνησίας η ελαιοπαραγωγή αποτελεί ξηρική καλλιέργεια, υπό την έννοια ότι μόνος τρόπος ποτίσματος ενδείκνυται ο φυσικός, της βροχής. «Από τη στιγμή που δεν έχει βρέξει, δεν μπορούν να ενυδατωθούν τα δέντρα μας» υπογραμμίζει.

Ενώ η συγκομιδή για τις πράσινες, τις λεγόμενες άγουρες ελιές, είναι να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, οι ελαιοπαραγωγοί εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν. «Δεν υπάρχει άγουρη ελιά, είναι ζαρωμένη. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μαζέψουμε τις άλλες για το ελαιόλαδο» εξηγεί ο κ. Καλαντζής.

Η κατάσταση στη νοτιοδυτική Μαγνησία είναι κρίσιμη. Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό εισόδημά τους, καθώς η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια για εκείνους.

«Εχουμε αναφέρει και στον ΕΛΓΑ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το εάν θα αποζημιωθούμε τελικά για την καταστροφή» προσθέτει ο κ. Καλαντζής.

Το θέμα της λειψυδρίας απασχολεί το σύνολο των ελαιοπαραγωγών στη χώρα, οι οποίοι αδυνατούν να προβλέψουν αν τελικά του χρόνου θα έχουμε… λάδι.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185