Εκδήλωση μνήμης για την 80η Επέτειο της μεγάλης κύκλωσης της Εμπάρου από τον Δήμο Βιάννου
Εκδήλωση μνήμης για την 80η Επέτειο της μεγάλης κύκλωσης της Εμπάρου από τον Δήμο Βιάννου

Εκδήλωση μνήμης για την 80η Επέτειο της μεγάλης κύκλωσης της Εμπάρου από τον Δήμο Βιάννου

Ο Δήμος Βιάννου, σε συνεργασία με την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 80η Επέτειο της Μεγάλης Κύκλωσης της Εμπάρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 6 Αυγούστου 2024, στις 8 μ.μ., στην Έμπαρο.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής

Έναρξη της εκδήλωσης από τον Γιώργο Περογιαννάκη, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Εμπάρου

Σύντομοι χαιρετισμοί:

Νίκος Συριγωνάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου

Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου

Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Κεντρική Ομιλία από την Άννα Μανουκάκη – Μεταξάκη, ιστορική ερευνήτρια και συγγραφέα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο με τίτλο «Η Μεγάλη Κύκλωση της Εμπάρου», και θα την προλογίσει και συντονίσει ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα για τους παρευρισκόμενους.

Εκδήλωση μνήμης για την 80η Επέτειο της μεγάλης κύκλωσης της Εμπάρου από τον Δήμο Βιάννου

Σημασία της Εκδήλωσης

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής, μνήμης και διεκδίκησης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, αλλά και την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον ναζιστικό και φασιστικό ζυγό.

Ο Δήμαρχος Βιάννου τόνισε τη σημασία της διατήρησης της μνήμης και της συνέχισης του αγώνα για δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας:

«Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησε η Έμπαρος και όλη η Βιάννος από τους Γερμανούς Ναζί αποτελούν μνήμες που δεν μπορούν να σβηστούν και να παραγραφούν. Έχουμε ιερό χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των προγόνων μας, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ παρόμοια γεγονότα και κυρίως να μη γεννηθούν ξανά οι αιτίες που τα προξένησαν. Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής, άοκνος και αδιάκοπος μέχρι την απονομή Δικαιοσύνης για τους προγόνους μας!»

Η 6η Αυγούστου έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης για τους νεκρούς της γερμανικής Κατοχής στα χωριά της λεκάνης της Εμπάρου, και αυτή η εκδήλωση αποτελεί έναν σημαντικό φόρο τιμής στα θύματα και μια υπενθύμιση της ιστορικής σημασίας των γεγονότων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις