Τι κατέθεσαν οι βασικοί μάρτυρες στον αντεισαγγελέα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές
Τι κατέθεσαν οι βασικοί μάρτυρες στον αντεισαγγελέα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Τι κατέθεσαν οι βασικοί μάρτυρες στον αντεισαγγελέα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Ευρήματα από τις έρευνες της Εισαγγελίας της ΕΥΠ και καταθέσεις μαρτύρων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η ογκωδέστατη δικογραφία για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, για την υπόθεση της οποίας τον τελικό λόγο αναμένεται να έχει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέραν του δικηγόρου, Γρηγόρη Δημητριάδη, που διετέλεσε σε νευραλγική θέση στο Μέγαρο Μαξίμου κατέθεσαν ως μάρτυρες, περίπου 40 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι η εισαγγελέας, Βασιλική Βλάχου η οποία διετέλεσε υπεύθυνη εισαγγελέας για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) κατά τον κρίσιμο χρόνο των καταγγελιών περί παρακολουθήσεων προσώπων, ανάμεσα στα οποία ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης και άλλοι.

Ακόμη, ως μάρτυρας κατέθεσε και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν επικεφαλής της ΕΥΠ. Επίσης, με υπομνήματα, τέσσερα πρόσωπα κλήθηκαν ως ύποπτοι και έδωσαν εξηγήσεις.

Όπως προκύπτει από το σύνολο της δικογραφίας, από την έρευνα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, που πραγματοποιήθηκε μαζί με δύο πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Αθηνών στην ΕΥΠ, ουδέποτε η ΕΥΠ η άλλη κρατική υπηρεσία, όπως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, είχαν σχέση με το Predator, ούτε το χρησιμοποίησαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Ακόμη, προκύπτει ότι από τις 116 περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων στις 28 από αυτές υπήρξαν σε διάφορα σπαστά χρονικά διαστήματα και νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ.

Κατά το πόρισμα των πραγματογνωμόνων το ποσοστό αυτό ανέρχεται μεν σε 24%, το οποίο είναι σημαντικό, αλλά σε σχέση με τις 15.304 νόμιμες επισυνδέσεις που πραγματοποίησε η ΕΥΠ την τριετία 2020 – 2023 το ποσοστό πέφτει στο 1%, κάτι που σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες, είναι εξαιρετικά χαμηλό για να στηρίξει τις καταγγελίες για παράλληλες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με Predator και από την ΕΥΠ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταθέσεις του Παναγιώτη Κοντολέοντος και του Γρηγόρη Δημητριάδη. Από την κατάθεση του Παναγιώτη Κοντολέοντος προκύπτει ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, παρά μόνον για θέματα εθνικής ασφαλείας μείζονος σπουδαιότητας. Μόνον για αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός είτε ζητούσε ο ίδιος ενημέρωση είτε του την παρείχε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ.

Από την κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη και στελεχών της ΕΥΠ προκύπτει ότι ουδέποτε είχε ενημέρωση για νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, πρόσωπα, για τους λόγους που επέβαλαν την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Επιπρόσθετα, στο γραφείο του κ. Ζήση προσήλθαν ακόμη και κατέθεσαν πρόσωπα τόσο από το χώρο της ΕΥΠ όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας τα οποία αρνούνται ότι υπήρχε προμήθεια του επίμαχου λογισμικού από την ΕΥΠ.

Ακόμη, ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχουν καταθέσει ως μάρτυρες και εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας , όπως επίσης και οι δημοσιογράφοι, που κατά καιρούς με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο έχουν αναφερθεί στην υπόθεση των υποκλοπών με καταγγελίες και σχετικά ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις