Ελληνοτουρκικά: Σοβαρό επεισόδιο στα ανατολικά της Κρήτης παρουσία πολεμικών πλοίων
Κινήσεις απεμπλοκής από ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρότατο επεισόδιο που θα υπονόμευε οριστικά την ελληνοτουρκική προσέγγιση και θα οδηγούσε στην επαναφορά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναζητά η Αθήνα και το Υπουργείο εξωτερικών ενώ το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume συνεχίζει τις εργασίες του νότια της Κάσου και της Καρπάθου.
Το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, πραγματοποιεί έρευνες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου, για τον ποντισμό καλωδίου (για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου) βάσει νόμιμων NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχές ελληνικών χωρικών υδάτων και μικρή περιοχή σε απόσταση 6,5 ν.μ. από τις ακτές της Καρπάθου που όμως εμπίπτει στην ελληνική οριοθετημένη ΑΟΖ βάσει της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας.
Επίσης είναι σε σημείο που εμπίπτει στην περιοχή της δυνητικής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. όπως δίνει το δικαίωμα η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι, ίσως, η πρώτη φορά που η Τουρκία τόσο με τις NAVTEX που εξέδωσε οσο και με την αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή αμφισβητεί ευθέως και επι του πεδίου την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.
Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι την Δευτέρα ο Σταθμός Ηρακλείου εξέδωσε NAVTEX (715/24) για την πραγματοποίηση αεροναυτικής άσκησης σε μεγαλη περιοχή νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σήμερα Τετάρτη και ακολούθησε η Τουρκία με δική της NAVTEX (700/24)για άσκηση νοτιοδυτικά του Καστελόριζου σε αλληλεπικαλυπτόμενη περιοχή για αύριο Πέμπτη, ενώ η Τουρκία εξέδωσε μια από τις «καθιερωμένες» NAVTEX (0699/24) με την οποία απαιτεί να εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα και άλλα ελληνικά νησιά από τον σχεδιασμό ασκήσεων με το επιχείρημα ότι υπόκεινται σε καθεστώς υποτιθέμενης αποστρατικοποίησης.
Πάντως, όπως φαίνεται από τις καταγραφές στο marinetraffic.com, σήμερα Τετάρτη 24/7, το Ιταλικό ερευνητικό πλοίο αποχώρησε από την επίμαχη θαλάσσια περιοχή με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου.
Από τα «ήρεμα νερά» στον κίνδυνο για ανταριασμένο Αιγαίο
Όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στη θαλάσσια περιοχή νότια Καρπάθου – Κάσου φαίνεται ότι δικαιώνουν αυτούς που υποστηρίζουν πως πολύ πιο γρήγορα από τις μετεωρολογικές μεταβολές μπορούν τα «ήρεμα νερά» του Αιγαίου να μετατραπούν σε ανταριασμένο Πέλαγος. Με την Τουρκία να έχει το πλεονέκτημα της απόφασης του χρόνου, του τόπου και του τρόπου.
Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις σχετικά με τις πάγιες διεκδικήσεις των γειτόνων, μάλλον αιφνιδιάστηκε καθώς δεν περίμενε από την Άγκυρα να στήσει τέτοιο σκηνικό έντασης με αφορμή τις «ανώδυνες» έρευνες προκειμένου να ποντιστούν καλώδια ηλεκτρικής σύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο.
Η αλλαγή πορείας μιας ομάδας πολεμικών πλοίων, τα οποία αποτελούσαν τον κύριο κορμό της αρμάδας των 50 Μονάδων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μίσους για την 50η επέτειο εισβολής στην Κύπρο σήμανε συναγερμό στο Πολεμικό Ναυτικό.
Ο στόχος των γειτόνων ήταν ξεκάθαρος. Να προλάβουν να στείλουν μια ισχυρή δύναμη κρούσης δίπλα στο ιταλικό ερευνητικό πριν κινητοποιηθεί ο ελληνικός Στόλος. Και δεν πρόκειται μόνο για τα 5 πλοία που έφτασαν σε κοντινή απόσταση από το «Ievoli Relume» στο Καρπάθιο Πέλαγος, αλλά και άλλες Μονάδες Επιφανείας, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα περισσότερα από τα 50 πλοία που βρέθηκαν στην Κερύνεια παραμένουν εκτός τουρκικών ναυστάθμων.
Η Αθήνα αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους γείτονες στον δείκτη κλιμάκωσης και επέλεξε να απαντήσει με κινητοποίηση μικρότερου αριθμού Μονάδων γνωρίζοντας ότι κάθε κίνηση σπασμωδικής αντίδρασης μπορεί να φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο φαίνεται ότι είναι η επιστροφή στα «ήρεμα νερά».
Με το ερώτημα που ευλόγως τίθεται να είναι εάν αυτό δίνει πόντους στην τουρκική πλευρά ως ένδειξη υποχωρητικότητας, την ώρα που οι γείτονες είναι ξεκάθαρο ότι έχουν ως πρόθεση τη δημιουργία τετελεσμένων. Τη νομιμοποίηση δηλαδή του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου και της προκλητικής θέσης ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Πόσο μάλλον όταν η επίμαχη περιοχή εμπίπτει στο Σύμφωνο Ελλάδας – Αιγύπτου για καθορισμό ορίων υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Με την Αθήνα πάντως να επιδιώκει αποσυμπίεση της έντασης χωρίς διάθεση υποχώρησης από τις πάγιες θέσεις για τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της χώρας.
Στο επιχειρησιακό σκέλος, όσα διαδραματίζονται στο Καρπάθιο Πέλαγος δικαιώνουν επίσης αυτούς που υποστηρίζουν ότι ακρογωνιαίος λίθος για την άμυνα της χώρας και κυρίως για την υπεράσπιση των Κυριαρχικών της Δικαιωμάτων είναι πρωτίστως το Πολεμικό Ναυτικό. Με τις Μονάδες του να είναι αυτές που θα προχωρήσουν σε επίδειξη σημαίας αλλά και σε προβολή ισχύος με σταθερή παρουσία στις περιοχές ελληνικών συμφερόντων, εκεί όπου η Πολεμική Αεροπορία μπορεί μόνο να περάσει και ο Στρατός Ξηράς δεν δύναται καν να προσεγγίσει, ισχυροποιώντας το επιχείρημα ότι μόνο πολυάριθμος και ισχυρός Στόλος αποτελούμενος από καινούργιες Μονάδες εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα και όπλα μπορούν να στήσουν «ασπίδα» προστασίας είτε σε κάθε ερευνητικό, είτε σε κάθε πλωτό γεωτρύπανο που θα αναλάβει την εξόρυξη υδρογονανθράκων και φυσικά γύρω από τα αμφισβητούμενα νησιά του Αρχιπελάγους. Την ώρα μάλιστα που η Αθήνα «τρέχει» τη διαδικασία εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας γύρω από την Κρήτη.