Λειψυδρία στην Κρήτη: Οι Δήμοι που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αποφάσεις της ΓΓΠΠ
Με τα αντλιοστάσια να δουλεύουν με συνεχή προβλήματα λόγω της χαμηλής στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, τα φράγματα να «στεγνώνουν» και τις διακοπές στην υδροδότηση να είναι συνεχείς, η κατάσταση με την λειψυδρία στην Κρήτη βαίνει ολοένα και πιο εφιαλτική.
Οι μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στην διάρκεια του Χειμώνα σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες αυξημένες θερμοκρασίες και τις αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού και αρδεύσεων έχουν σημάνει συναγερμό σε αρμόδιες υπηρεσίες και Δήμους, ειδικά αν συνυπολογισθεί ότι βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού.
Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με διαδοχικές αποφάσεις της έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας 5 Δήμους της Κρήτης ενώ στι προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται ανάλογες αποφάσεις και για άλλους Δήμους.
Σε όλες τις αποφάσεις αναφέρονται τα εξής:
«ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ….. της Περιφερειακής Ενότητας …… της Περιφέρειας Κρήτης, για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή, σύμφωνα με το ανωτέρω 8 σχετικό. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης και για έναν (1) μήνα, …….»
Αναλυτικά σε κατάσταση έκτακτης έχουν κηρυχθεί οι Δήμοι:
Κισάμου (από 19/7 έως 19/8) – Δείτε εδώ την απόφαση
Γόρτυνας (από 19/7 έως 19/8) – Δείτε την απόφαση
Φαιστού (παράταση έως 22/8) – Δείτε την απόφαση
Μινώα Πεδιάδας (από 9/7 έως 9/8) – Δείτε την απόφαση
Βιάννου (από 5/7 έως 5/8) – Δείτε εδώ την απόφαση
Να σημειωθεί ότι όταν ένας Δήμος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, εφαρμόζονται διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Κατ΄αρχάς ο Δήμος μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως μεταφορά νερού και κατασκευή προσωρινών δεξαμενών.
Εφαρμόζονται περιορισμοί στη χρήση νερού, όπως απαγορεύσεις στο πότισμα κήπων και το πλύσιμο αυτοκινήτων αλλά και περιορισμοί στην άρδευση.
Παρέχεται οικονομική ενίσχυση και συμβουλές στους αγρότες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη γεωργία.
Πρέπει να διασφαλίζεται η παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους μέσω δεξαμενών και βυτιοφόρων.
Μπορεί να γίνει γρήγορη έγκριση για έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όπως γεωτρήσεις και εγκατάσταση συστημάτων αφαλάτωσης.
Πρέπει να διοργανώνονται εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τρόπους εξοικονόμησης νερού.
Επιπλέον πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από τη λειψυδρία.
flashnews.gr