Με νόμο θα σκοτώσουν όλους τους αδέσποτους σκύλους στην Τουρκία
Με νόμο θα σκοτώσουν όλους τους αδέσποτους σκύλους στην Τουρκία

Με νόμο θα σκοτώσουν όλους τους αδέσποτους σκύλους στην Τουρκία

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση και αφορά τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων.

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση από το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό τη διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων της χώρας. Όμως φιλοζωικές οργανώσεις και πολίτες φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτεταμένη θανάτωση των ζώων.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων να κάνουν λόγο για σφαγή και να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο θα υποχρεώνει στους δήμους να απομακρύνουν τους αδέσποτους σκύλους από τους δρόμους και να τους κρατούν σε καταφύγια μέχρι να υιοθετηθούν. Στα «επιθετικά» σκυλιά ή όσα έχουν μη θεραπεύσιμες ασθένειες θα γίνεται «ευθανασία», όπως και σε όσα δεν υιοθετούνται.

Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από όλους τους δήμους να δαπανούν τουλάχιστον το 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για υπηρεσίες αποκατάστασης ζώων και την κατασκευή καταφυγίων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι δήμοι πρέπει να στειρώνουν και να εμβολιάζουν όλους τους σκύλους του δρόμου και να τους αφήνουν εκεί όπου βρέθηκαν μετά τη θεραπεία και όχι να θανατώνουν τα ζώα. Σήμερα υπάρχουν 322 καταφύγια ζώων με δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 105.000 σκύλων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστηρίζει ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι περιφέρονται στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Ενώ πολλά από αυτά είναι ζώα ήρεμα και εξοικειωμένα να ζουν με τους ανθρώπους, ενίοτε παρατηρείται το φαινόμενο να συγκροτούν αγέλες και αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί επιθέσεις.

«Η πρακτική να «πιάνουμε» τα ζώα, να τα στειρώνουμε, να τα εμβολιάζουμε και να τα αφήνουμε πίσω στους δρόμους δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και παιδιών μας» δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ο Χαρούν Μέρτογλου, βουλευτής του κυβερνώντος AKP. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται τα ισλαμιστικά και εθνικιστικά κόμματα.

Η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ξεκίνησε εν μέσω σφοδρών εντάσεων και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής διήρκεσε σχεδόν χωρίς διάλειμμα 18 ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τελικά υπερψηφίστηκαν τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου και η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις