Παίρνει επιτέλους… μπρος το φράγμα Πλακιώτισσας – Σε εξέλιξη η διαδικασία έμφραξης

Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε όραμα και αίτημα 70 ετών, αλλά επιτέλους γράφεται ιστορία στο πολυσυζητημένο φράγμα Πλακιώτισσας!

Το κομβικό εγγειοβελτιωτικό έργο, το οποίο ξεκίνησε ως αίτημα το μακρινό 1954, βρίσκεται πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης. Τα νερά του χειμάρρου έχουν αρχίσει να κατακλύζουν τη λεκάνη του φράγματος, και η διαδικασία έμφραξης είναι σε εξέλιξη, με στόχο να ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου.

Η ικανοποίηση για την εξέλιξη του φράγματος είναι μεγάλη, καθώς θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή, βελτιώνοντας την άρδευση και την υδροδότηση. Ωστόσο, παρά τη χαρά για την ολοκλήρωση του έργου, είναι απαραίτητο να επιδειχθεί προσοχή από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται κοντά στο φράγμα.

Η πρόοδος αυτή έρχεται μετά από δεκαετίες αναμονής και προσπαθειών, και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των υποδομών στην περιοχή. Οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της έμφραξης και της πλήρωσης του φράγματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση του έργου και η ασφάλεια όλων.

Όσοι κάτοικοι των γύρω χωριών και οικισμών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, διέρχονται ή πλησιάζουν στην περιοχή που θα κατακλυστεί από τα νερά του χειμάρρου Αναποδάρη, καθώς και στην περιοχή του Φράγματος και κάτω απ' αυτό, δηλαδή περιοχές που διέρχεται ο χείμαρρος μέχρι να καταλήξει στη θάλασσα (Πλακιώτισσα, Πραιτώρια, περιοχή Μετόχι, Κάτω Καλύβια, Φίλιπποι, Άνω και Κάτω Καστελλιανά, Φαβριανά, Δεμάτι, οικισμός Πέζεπες, οικισμός Αγ. Ιωάννης, οικισμός Δέρματος), πρέπει να έχουν υπόψη τους τα εξής:

1. Η άνοδος της στάθμης των νερών στην τεχνητή λίμνη πιθανόν να είναι πολύ γρήγορη ορισμένες ημέρες (που δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν από τώρα), ιδίως μετά από δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή της λεκάνης του χειμάρρου. Η ταχεία αυτή άνοδος της στάθμης των νερών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους σε όσους βρίσκονται κοντά στην όχθη της τεχνητής λίμνης, ο όγκος της οποίας θα μεταβάλλεται κατά τον χρόνο του σχηματισμού της.
2. Η παραμονή ή προσέγγιση στις όχθες της λίμνης πρέπει να αποφεύγεται, λόγω των κινδύνων από καθιζήσεις ή κατολισθήσεις του εδάφους.
3. Η διάσχιση τμημάτων της περιοχής που θα έχουν κατακλυσθεί από τα νερά, είναι πολύ επικίνδυνη για πεζούς, ζώα ή τροχοφόρα, γιατί μπορεί να βρεθούν απότομα σε βαθιά νερά ή να κολλήσουν στην λάσπη.
4. Είναι επίσης πολύ επικίνδυνο και απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται πλωτά μέσα, όπως βάρκες, σχεδίες κλπ., για τη μεταφορά ατόμων ή φορτίων.
5. Η κολύμβηση μέσα στην τεχνητή λίμνη είναι επικίνδυνη και απαγορεύεται.
6. Η συλλογή ξυλείας, ή οποιαδήποτε άλλη εργασία, μέσα από την τεχνητή λίμνη και τις όχθες αυτής, απαγορεύεται λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.
7. Η χρήση του νερού της λίμνης ως πόσιμου ενδέχεται να είναι επικίνδυνη από πιθανή επιμόλυνση των νερών και απαγορεύεται.
8. Κίνδυνοι μπορούν να υπάρξουν επίσης και στην κοίτη του χειμάρρου, κάτω από το Φράγμα Πλακιώτισσας και μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα (θέση Δέρματος), λόγω ξαφνικής ανόδου της στάθμης νερού και υπερχείλισης της λίμνης ή από άλλες αιτίες.

Για το λόγο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να θεωρούν ότι ο ποταμός Αναποδάρης μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα έχει συνεχώς νερό του οποίου η παροχή κάθε στιγμή μπορεί να αυξηθεί.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις