Να ανοίξει ξανά η υπόθεση του στρατιώτη Μανώλη Τσικνάκη ζητάει ο Μανώλης Συντυχάκης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ, Μαν.Συντυχάκης ζητώντας την επανεξέταση της τραγικής υπόθεσης του εκλιπόντος Στρατιώτη (ΠΖ) Μανώλη Τσικνάκη, ο οποίος υπηρετούσε στην Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΜΕΓΙΣΤΗΣ.

Στην ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει τα εξής:

Την 27η-06-2018 ο Στρ/της (ΠΖ) Τσικνάκης Εμμανουήλ, ο οποίος υπηρετούσε στην Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΜΕΓΙΣΤΗΣ, ενώ είχε οριστεί σκοπός στο Παρατηρητήριο Όψεως «ΜΑΤΙ» βρέθηκε νεκρός και ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοχειρία.

Το συμπέρασμα αυτό ουδέποτε έγινε δεκτό από την οικογένεια του αποθανόντος στρατιώτη, τους γονείς και την αδερφή του, οι οποίοι διόρισαν ως τεχνική σύμβουλο ιατροδικαστή και πραγματογνώμονα, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Στρ/τη δεν ήταν αποτέλεσμα αυτοχειρίας, αλλά ανθρωποκτονίας.

Προς επίρρωση της θέσης αυτής, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο στρατιώτης Τσικνάκης, όπως επισημαίνει η οικογένεια, προκύπτουν επιπλέον πρόσφατα στοιχεία, όπως η μαρτυρία στρατιώτη που υπηρετούσε μαζί με τον εκλιπόντα και ο οποίος ήταν ο μοναδικός που, τη μέρα του άδικου χαμού του, ανέβηκε στο σημείο του τραγικού συμβάντος. Επίσης, και άλλα άτομα τα οποία υπηρετούσαν μαζί με τον Τσικνάκη Εμμανουήλ εισέφεραν, πρόσφατα, κρίσιμες και κομβικές πληροφορίες για την ημέρα του συμβάντος και τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων.

Η δικογραφία για την υπόθεση του Στρατιώτη (ΠΖ) Τσικνάκη Εμμανουήλ έχει τεθεί στο Αρχείο με την υπ’ αριθ. 438/22 Πράξη Αρχειοθέτησης κατόπιν έγκρισης του Εισαγγελέως του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, κατόπιν διενέργειας (αστυνομικής) προανάκρισης και προκαταρκτικής εξέτασης, που διεξήχθη στη Μικρονησίδα Ρω, την 27η-06-2018.

Η οικογένεια του άτυχου νέου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανεξέταση της τραγικής υπόθεσης. Έχουν ήδη δύο φορές υποβάλλει αίτημα Ενώπιον της Εισαγγελίας του Στρατοδικείου Αθηνών περί ανάσυρσης της δικογραφίας από το αρχείο και επανεξέτασης των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα ο θάνατος του υιού και αδελφού τους και έχουν προσκομίσει όλα τα νέα στοιχεία τα οποία έχουν ανακύψει. Ωστόσο, οι αιτήσεις της οικογενείας περί ανάσυρσης της δικογραφίας από το αρχείο απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν είναι νέα στοιχεία και ότι η υπόθεση έχει ήδη εξεταστεί. Επιπλέον, η οικογένεια Τσικνάκη υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ευελπιστώντας -όπως η ίδια η οικογένεια επισημαίνει- να ριφθεί άπλετο φως στη διερεύνηση του τραγικού γεγονότος του άδικου χαμού του παιδιού της, του στρατιώτη Τσικνάκη και να διερευνηθούν ορθώς τα πραγματικά αίτια θανάτου του.

Για το αίτημα της οικογένειας έχει επιπλέον κατατεθεί η από 30-04-2024 / 4593 Ερώτηση του ΚΚΕ στην απάντηση της οποίας από τον Υπουργό αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση δε που προκύψουν νέα στοιχεία είναι πρόδηλο ότι θα παρασχεθεί κάθε συνδρομή στο έργο της στρατιωτικής δικαιοσύνης».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ικανοποιηθεί το αίτημα της οικογένειας Τσικνάκη περί ανάσυρσης της δικογραφίας από το αρχείο, ώστε να επανεξεταστεί η τραγική υπόθεση του εκλιπόντος Στρατιώτη (ΠΖ) Τσικνάκη Εμμανουήλ, με βάσει και τα νέα δεδομένα που προσκομίζει η οικογένεια.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα