«Λουκέτο» δύο ετών σε βενζινάδικο στο Ηράκλειο!

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εντόπισαν σοβαρές παρατυπίες σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά από καταγγελία που έγινε μέσω της εφαρμογής "appodixi".

Η εφαρμογή αυτή επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες και περιπτώσεις φοροδιαφυγής, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια για τη διαφάνεια και την τήρηση της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο πρατήριο καυσίμων, διαπιστώθηκε ότι για την πώληση πετρελαίου θέρμανσης είχε εκδοθεί χειρόγραφη απόδειξη Λιανικής Πώλησης. Αυτή η απόδειξη δεν είχε καταχωρηθεί στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία. Η πρακτική αυτή αποτελεί παράβαση, καθώς όλες οι συναλλαγές πρέπει να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ για φορολογικούς σκοπούς.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι αρχές βρήκαν ότι υπήρχαν ελλιπή παραστατικά για τα καύσιμα που βρίσκονταν στις δεξαμενές του καταστήματος. Η έλλειψη αυτών των παραστατικών μπορεί να υποδεικνύει δραστηριότητες λαθρεμπορίας καυσίμων, μια πρακτική που βλάπτει όχι μόνο την οικονομία αλλά και τους καταναλωτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ευρημάτων, η ΑΑΔΕ αποφάσισε να κλείσει το πρατήριο για τα επόμενα δύο χρόνια. Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Αρχής να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη λαθρεμπορία καυσίμων, που αποτελούν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Η εφαρμογή "appodixi" έχει αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανίχνευση και την καταστολή τέτοιων πρακτικών, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών στον έλεγχο και την τήρηση των φορολογικών κανονισμών

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Τελωνειακοί Ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν παράνομα πρατήρια καυσίμων σε Ηράκλειο και Κω, με αποτέλεσμα τη διετή σφράγισή τους.

Ειδικότερα:

  1. Κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που προέκυψαν από καταγγελία στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι για την πώληση πετρελαίου θέρμανσης εκδόθηκε χειρόγραφη απόδειξη Λιανικής Πώλησης, η οποία δεν είχε διαβιβαστεί στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. Από τον επιτόπιο έλεγχο στο πρατήριο καυσίμων που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης διαπιστώθηκαν ελλιπή παραστατικά για τα καύσιμα στις δεξαμενές, και διερευνάται το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
  2. Ελεγκτές του Τελωνείου της Κω, διενεργώντας τακτικό έλεγχο σε ξενοδοχείο του νησιού, διαπίστωσαν κατοχή νοθευμένων καυσίμων. Ο έλεγχός τους συνεχίστηκε στο πρατήριο από όπου έγινε η προμήθεια και διαπιστώθηκε η ύπαρξη λαθραίων καυσίμων σε:
    • τρία βυτιοφόρα οχήματα, συνολικής ποσότητας 5.960 λίτρων και
    • πέντε δεξαμενές με 1.072 λίτρα πετρέλαιο και 11.853 λίτρα βενζίνη.

Τα καύσιμα κατασχέθηκαν και θα απαντληθούν από τις δεξαμενές και τα βυτιοφόρα.

Ταυτόχρονα, οι υποθέσεις διαβιβάζονται στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ, επιπλέον, ενεργοποιούνται άμεσα οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας, για την απαγόρευση διάθεσης καυσίμων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τα πρατήρια».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις