Ηράκλειο: Βαρύ πένθος στην ιατρική και εκπαιδευτική κοινότητα: Έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Φιλαλήθης

Θλίψη προκάλεσε στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα η είδηση του θανάτου του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τάσου Φιλαλήθη.

Ο εκλιπών ήταν ένας διακεκριμένος επιστήμονας, του οποίου η προσφορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό υπήρξε σημαντική και πολύπλευρη.

Ο Τάσος Φιλαλήθης σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αργότερα, απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1985, ο Φιλαλήθης αποτέλεσε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου δίδαξε και ανέπτυξε την επιστημονική του δραστηριότητα στον τομέα της Κοινωνικής Ιατρικής.

Η πορεία του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν αξιοσημείωτη, καθώς υπηρέτησε και ως αντιπρύτανης σε δύο περιόδους, το 2010-2011 και το 2015-2016. Οι συμβολές του στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη και την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας ήταν καθοριστικές.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιλαλήθης διακρίθηκε ως σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι γνώσεις και η εμπειρία του είχαν αντίκτυπο στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας που προάγουν τη δημόσια υγεία και την ευημερία των πολιτών. Στην Ελλάδα, συμμετείχε σε πολυάριθμες επιτροπές για την πολιτική υγείας, και συνέβαλε στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και στην εκτίμηση των αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Η έρευνά του επικεντρώθηκε στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, την εκτίμηση των αναγκών υγείας και την ιατρική εκπαίδευση, αφήνοντας ένα πλούσιο επιστημονικό έργο που θα συνεχίσει να καθοδηγεί και να εμπνέει τις επόμενες γενιές.

Η είδηση του θανάτου του Τάσου Φιλαλήθη κοινοποιήθηκε από τον συνάδελφο και φίλο του, Ομότιμο Καθηγητή Χρήστο Λιονή, μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα. Η απώλεια του Φιλαλήθη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, και η κληρονομιά του θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο και την αφοσίωση του στην επιστήμη και την κοινωνία.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις