Άνοια: Τα διαδεδομένα φάρμακα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο για το μυαλό

Φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη δρουν προστατευτικά έναντι μιας συχνής μορφής άνοιας. Σύμφωνα με τα ευρήματα ομάδας που δημοσιεύθηκαν στο Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι δραστικές ουσίες τεραζοσίνη, δοξαζοσίνη και αλφουζοσίνη, εκλεκτικοί ανταγωνιστές των α-1-αδρενεργικών υποδοχέων, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας με σωμάτια Lewy, περίπου 7-10% όλων των περιπτώσεων άνοιας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα συμπεριέλαβαν στη μελέτη περισσότερους από 643.000 άνδρες χωρίς ιστορικό άνοιας με σωμάτια Lewy, οι οποίοι ξεκινούσαν για πρώτη φορά ένα από τα βασικά έξι φάρμακα που χορηγούνται σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η παρακολούθησή τους διήρκησε τρία χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω φάρμακα, για τα οποία είχε αποκαλυφθεί στις κλινικές δοκιμές ότι ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα, μείωσαν κατά 40% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με όσους λάμβαναν ταμσουλοσίνη, και κατά 37% συγκριτικά με όσους λάμβαναν φιναστερίδη ή δουταστερίδη, δύο ανταγωνιστές της 5α-ρεδουκτάσης (5ARI).

«Αν η τεραζοσίνη και άλλα φάρμακα της ίδιας οικογένειας μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου -αν όχι στην πρόληψή της-, πρόκειται για σημαντικό γεγονός σχετικά με τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια με σωμάτια Lewy» είπε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Jacob Simmering, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Τι είναι η άνοια με σωμάτια Lewy

Η άνοια με σωμάτια Lewy (DLB) επηρεάζει έναν στους 1.000 ανθρώπους ετησίως και διεκδικεί μαζί με την αγγειακή άνοια τη δεύτερη θέση μεταξύ των συχνότερων μορφών άνοιας. Όπως και στη νόσο Πάρκινσον, προκαλείται από παθολογική μορφή της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης, που συσσωρεύεται σε σφαιρικές δομές στους νευρώνες, τα σωμάτια Lewy όπως ονομάστηκαν από το νευρολόγο Friedrich Lewy, ο οποίος τα περιέγραψε το 1912.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Νόσου Πάρκινσον, και στις δύο νευροεκφυλιστικές νόσους μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα που προκαλούνται από την παρουσία σωματίων Lewy στο κατώτερο εγκεφαλικό στέλεχος (π.χ. δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου), στον μεσεγκέφαλο (π.χ. τρόμος ηρεμίας, βραδύτητα, δυσκαμψία) και στον εγκεφαλικό φλοιό (π.χ. γνωστικές δυσκολίες, ψευδαισθήσεις).

Τεχνικά, η διαφορά μεταξύ των δύο καταστάσεων έγκειται στο πόσο γρήγορα εμφανίζεται η έκπτωση στις γνωστικές ικανότητες και οι ψευδαισθήσεις σε σχέση με τα κινητικά συμπτώματα. Στην άνοια με σωμάτια Lewy, η γνωστική φθορά και οι ψευδαισθήσεις εμφανίζονται πολύ νωρίτερα στην πορεία της νόσου απ’ ότι στην άνοια της νόσου Πάρκινσον, μερικές φορές ακόμη και πριν από τις κινητικές διαταραχές.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις