Προχωρά η πολεοδομική μελέτη των Δυτικών Καμινίων

Προχωρά η πολεοδομική μελέτη των Δυτικών Καμινίων μετά και την έγκριση κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο της γνωμοδότησης των μελετητών επί των 17 ενστάσεων οι οποίες κατατέθηκαν για την δεύτερη ανάρτησή της, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 1ης Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναλύθηκαν από την Αρχιτέκτονα Πολεοδόμο, εκπρόσωπο του μελετητικού γραφείου, Άννα Μπιτσακάκη, μία προς μία οι 17 ενστάσεις δημοτών οι οποίες είχαν κατατεθεί και ελήφθησαν οι αντίστοιχες αποφάσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την προσαρμογή της μελέτης στα νέα δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη αφορά τμήμα της περιοχής των Καμινίων, μεταξύ της παραλιακής Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου, του ποταμού Γιόφυρου, της Λ. 62 Μαρτύρων και των οδών Κυβέλης, Ελευθέρνης και Καντάνου.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στο ιστορικό της μελέτης σημειώνοντας ότι «Η ίδια η μελέτη καταλήγει σήμερα σε ένα σημείο εκπλήρωσης, αν μπορώ να το πω μετά από πάρα πολλά χρόνια από την ένταξη της περιοχής αυτής, τα Δυτικά Καμίνια, το 1987.

Ο χρόνος ο οποίος διαρρέει για να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, είναι πολύς, είναι υπερβολικός αλλά αυτό ισχύει γενικά στην Ελλάδα. Θα έλεγα γενικά για τη μελέτη αυτή, ότι χαρακτηρίζεται από ένα πραγματισμό και μια κοινωνική εξισορρόπηση. Προφανώς δεν θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί μια ρυμοτομία η οποία θα απαιτούσε κατεδαφίσεις και χαράξεις οδών σε ένα πνεύμα το οποίο έχει ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα. Είναι μια περιοχή με πυκνή δόμηση, αυτή η πραγματικότητα αναγνωρίζεται και από τη Δημοτική Αρχή και από τους μελετητές και επιχειρούνται διευθετήσεις οι οποίες δεν θα είναι βλαπτικές για τις ιδιοκτησίες» επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός δίνοντας παράλληλα και την συνολική εικόνα η οποία θα διαμορφωθεί στην περιοχή των Δυτικών Καμινίων με την υλοποίηση της μελέτης, αλλά και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει: «Είναι μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από κατοικία ως επί το πλείστον, αυτή η κατοικία δεν αφορά ανθρώπους που θα τους λέγαμε ιδιαίτερα εύπορους. Yπάρχει μια περιοχή επίσης η οποία χαρακτηριζόμενη ως περιοχή γενικής κατοικίας έχει και εμπορικές χρήσεις. Αυτό απασχόλησε, καταλαβαίνετε τους μελετητές, είναι η περιοχή που εφάπτεται στην οδό 62 Μαρτύρων. Aπό εκεί και πέρα έχουμε μερικούς κοινόχρηστους χώρους τους οποίους προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε πραγματικά πράσινους πνεύμονες ικανούς στο επίκεντρο της περιοχής, ωστόσο όμως στις παρυφές της περιοχής αυτής, έχουμε ικανούς κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στην βορειοανατολική απόληξη που είναι τα Ταμπακαριά, αναφέρομαι στην νοτιοανατολική απόληξη όπου βρίσκεται ένα σημαντικό ακίνητο του Ιδρύματος Καλοκαιρινού στο οποίο αυτή τη στιγμή είναι εγκατεστημένο και το σημείο διανομής του «Φαγητού με την αγάπη μας». Aυτό χαρακτηρίζεται ως πράσινο και κοινωφελής χώρος και νομίζω ότι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για το κοινό καλό πολύ ωφέλιμα. Και βεβαίως από την πλευρά τη δυτική συνολικά, έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία για τη διευθέτηση της παρόχθιας ζώνης το οποίο θα χρειαστεί βεβαίως μια μελέτη για να γίνει, αλλά είναι πραγματικά ένα μεγάλο στοίχημα με την ευκαιρία αυτής της πολεοδόμησης να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με ένα οργανωμένο τρόπο τις παρόχθιες ζώνες των χειμάρρων, ποταμών, ρεμάτων τα οποία διατρέχουν, με κατεύθυνση από το νότο προς το βορά, την πόλη και βεβαίως ξεκινώντας από ένα ποτάμι που είναι ο Γιόφυρος. Η συνολική μας εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για μια πραγματιστική και εφαρμόσιμη μελέτη που λαμβάνει υπόψη της την οικιστική πραγματικότητα, την πραγματικότητα της δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή και προσπαθεί να τη βελτιώσει όσο είναι δυνατόν.».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στέλλα Αρχοντάκη, ευχαρίστησαν, μεταξύ άλλων, την Υπηρεσία της Πολεοδομίας και το μελετητικό γραφείο για την αποφυγή των εκτεταμένων ρυμοτομήσεων και το σεβασμό προς το δομημένο περιβάλλον. Επίσης, όπως επεσήμανε η αρμόδια Αντιδήμαρχος, πριν από την εκδίκαση των ενστάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε προηγηθεί σε κλίμα καλής συνεννόησης συνάντηση με τους Δημότες οι οποίοι είχαν καταθέσει ενστάσεις.

Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα γίνει εκ νέου ανάρτηση με δημοσίευση για την ενημέρωση όλων των ενισταμένων και αιτούντων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις