Σύστημα IRIS: Παρατείνεται η προθεσμία εφαρμογής του ως τις 31 Αυγούστου 2024

Παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2024 η προθεσμία σύνδεσης των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, μετά από τεχνικά προβλήματα και τις εκκλήσεις των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών με το σύστημα IRIS, κατά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μην καταβάλλουν καθόλου προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS.

Η διαδικασία σύνδεσης άμεσων πληρωμών μπορεί θεωρητικά να ενεργοποιηθεί από τον ίδιο τον ελεύθερο επαγγελματία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Έως σήμερα στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι 400.000 επαγγελματίες (περισσότεροι από 180.000 εγγράφηκαν φέτος) από το σύνολο των περίπου 800.000 υπόχρεων προς σύνδεση επαγγελματιών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός συνδέσεων καταγράφηκε στις 27 Ιουνίου με 5,9 χιλ. νέες εγγραφές.

Από την αρχή του έτους έως και τις 27 Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί 191.416 συναλλαγές στο IRIS P2B, αριθμός 11 φορές μεγαλύτερος από πέρυσι.

Το ίδιο διάστημα οι συναλλαγές αυτές έφθασαν σε αξία τα 14,2 εκατ. €, καταγράφοντας 10 φορές μεγαλύτερη αξία από πέρυσι.

Το σύστημα αυτό πλέον 10 τράπεζες και εντός του έτους αναμένεται να προστεθούν ακόμα δύο φθάνοντας συνολικά τις 12.

Σημειώνεται ότι, στο IRIS P2P για μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων, το μέσο πλήθος συναλλαγών ανά ημέρα ήταν 120 χιλ. και στις 31 Μαΐου έφθασε τις 180 χιλ. συναλλαγές.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις