Ξενάγηση στο άγνωστο απολιθωμένο δάσος της Κρήτης! (vid)

Τελευταία μέρα του πρώτου μήνα του Καλοκαιριού, Κυριακή 30 Ιουνίου, βρεθήκαμε στα Χανιά, όπου συμμετείχαμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο -μάλλον άγνωστο για τον περισσότερο κόσμο- απολιθωμένο δάσος στον Σταυρό Ακρωτηρίου.

Την ξενάγηση διάρκειας μιάμισης ώρας-την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος και την διοργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας- έκανε ο Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Μανώλης Μανούτσογλου.

Ο κ. Μανούτσογλου είναι αυτός που ανακάλυψε το απολιθωμένο δάσος, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα (δεν είναι ηφαιστειακό, αλλά δημιουργήθηκε από ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες & έχουν διατηρηθεί απωλιθωμένες οι ρίζες) καθώς εργάζονταν για μια άλλη έρευνα σχετικά με τα δομικά υλικά που έχουν κατασκευαστεί τα Νεώρια στα Χσνιά.
«Συμμετέχοντας στην ομάδα των επιστημόνων που ασχολήθηκαν με τα Νεώρια και στο πλαίσιο της αναζήτησης του δομικού υλικού από το οποίο αυτά φτιάχτηκαν, επισκέφθηκα όλα τα παραλιακά μέτωπα της περιοχής όπου λειτουργούσαν παλαιοί λατομικοί χώροι», σημείωσε ο κ. Μανούτσογλου και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε και περπατώντας στις περιοχές όπου υπάρχουν βενετσιάνικα λατομεία, βρέθηκε μπροστά σε ένα απρόσμενο θέαμα: «Σε μια από αυτές τις θέσεις αντίκρισα μια πληθώρα από απολιθωμένες ρίζες, οι οποίες είναι γνωστές στον κόσμο των γεωεπιστημών ως ριζόλιθοι. Οι απολιθωμένες αυτές ρίζες εκτείνονται σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή, που σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο δέντρο, ούτε μια συστάδα δέντρων, αλλά για ένα δασύλλιο».

Όπως ανέφερε ο ίδιος «Εδώ δεν έχουν διατηρηθεί με απολίθωση οι κορμοί αλλά οι ρίζες, που απολιθώνονται σπανιότερα από τους κορμούς των δένδρων, καθιστώντας τη θέση αυτήν προς το παρόν μοναδική στην Ελλάδα», προσθέτοντας πως
«δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με βεβαιότητα από πότε χρονολογείται αυτό το δασύλλιο».

 

πηγή:Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα