Όλα έτοιμα για τη μεγάλη συναυλία στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» – Μουσικοί πολιτισμοί συναντιούνται στη λήξη του «Τέχνη Καθ’ Οδόν»

Το Ηράκλειο θα φιλοξενήσει μια σπουδαία μουσική συναυλία διεθνούς εμβέλειας  την Κυριακή 30 Ιουνίου στις 21:00 στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στην οποία θα συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου. H είσοδος είναι δωρεάν ενώ θα τηρηθεί και σειρά προτεραιότητας.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία, μια πολιτιστική και καλλιτεχνική σύμπραξη νέων και ταλαντούχων μουσικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Delaware.

Μετέχουν οι ορχήστρες University of Delaware Symphony Orchestra, Συμφωνική Ορχήστρα Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,MOYSA,Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ).Στο πλαίσιο αυτής της  συνεργασίας ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συναυλίες, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο  Μουσικής Αθηνών ενώ αύριο Κυριακή στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»,   θα ολοκληρωθεί αυτή η  σπουδαίο καλλιτεχνική μουσική περιοδεία  μαζί με το Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ΄Οδόν». Η παράσταση στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝΑΛ

Με αφορμή αυτό το μεγάλο μουσικό γεγονός ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, η Αντιπεριφερειάρχης Γωγώ Μηλάκη, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη και οι μαέστροι Δημήτρης Χανδράκης και James Allen Anderson του Πανεπιστημίου Delaware των ΗΠΑ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην Πειραματική σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου και αναφέρθηκαν στην αυριανή συναυλία αλλά και στη σημασία που έχουν τέτοιες συνέργειες για διάδοση του Πολιτισμού.

Αλέξης Καλοκαιρινός: Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μουσική κουλτούρα

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε στη συνέντευξη τύπου με αφορμή τη σύμπραξη των τεσσάρων ορχηστρών ότι στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα δεν υπάρχουν όρια κοινωνικά δεν υπάρχουν φραγμοί και είναι και ένα εργαλείο για να ξεπεράσουμε ανισότητες και να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο.

Ειδικότερα τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό για μας να δίνουμε ευκαιρίες να δίνουμε δυνατότητες να παρέχουμε την βάση σε νέους να ασχοληθούν με τη μουσική και γενικά με τις τέχνες και είναι μια από τις βασικές μας γραμμές της δραστηριότητάς μας και ως δημοτικής αρχής. Αυτή είναι μία σύμπραξη η οποία μας δίνει και μία προοπτική μελλοντικών συνεργειών, αλλά αποτελεί και τον καρπό μιας προσπάθειας την οποία κάνουμε και η οποία έχει για εμάς  πολύ μεγάλη σημασία. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια μουσική κουλτούρα και να δώσουμε βήμα στους νέους ανθρώπους. Οι νέοι που κατακτούν τη μουσική και κατακτούν νέους ορίζοντες έχουν τοπικό χαρακτήρα αλλά και υπερτοπικό χαρακτήρα και εμφανίζονται στον κόσμο ολόκληρο. Είναι οι νέοι μας που ανοίγουν τα φτερά τους  και αυτό συναρτάται με τη μουσική που δεν έχει σύνορα, η μουσική δεν έχει όρια αλλά κυρίως οι άνθρωποι που παίζουν μουσική, οι άνθρωποι που εκφράζονται καλλιτεχνικά θα πρέπει να αποκτούν αυτές τις δυνατότητες. Αυτό είναι μέρος και της δικής μας της δουλειάς εδώ στο Δήμο Ηρακλείου να τους δίνουμε τα εφόδια και τις δυνατότητες αυτής της έκφρασης και της αυτοπραγμάτωσης και γνωρίζουμε πόσο πολύ από παραδείγματα στον υπόλοιπο κόσμο. Στη μουσική δεν υπάρχουν σύνορα δεν υπάρχουν όρια κοινωνικά δεν υπάρχουν φραγμοί και είναι και ένα εργαλείο για να ξεπεράσουμε ανισότητες και να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο. Αυτό θα γίνει με τους νέους μας αυτούς που ξεκινούν και από δημοτικό μας ωδείο και από νεανικό μας κουαρτέτο το οποίο ήδη έχει ανοίξει τα φτερά του στον κόσμο και από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου. Είναι του Δήμου Ηρακλείου αλλά αφορά ολόκληρη την Κρήτη και απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο» 

Γωγώ Μηλάκη: Στηρίζουμε δράσεις που φέρνουν την Κρήτη σε όλο τον κόσμο

Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γωγώ Μηλάκη αναφέρθηκε στην διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου και τόνισε ότι όλες αυτές οι δράσεις δημιουργούν ένα φάρο πολιτισμού που μέσα από την Κρήτη, το Ηράκλειο μπορεί να ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει ένα πολύ σημαντικό μουσικό γεγονός του καλοκαιριού που είναι αυτή σύμπραξη τεσσάρων συμφωνικών ορχήστρων Νέων από την Αμερική και την Ελλάδα. Είμαστε χαρούμενοι που αυτά τα παιδιά μπορούν να συμπράξουν να δημιουργήσουν μαζί και να δώσουν τον παλμό της Κρήτης σε όλο τον κόσμο. Μέσα από αυτές τις δράσεις επιδιώκουμε ένα πρόγραμμα πολιτιστικής διπλωματίας που ουσιαστικά φέρνει την Κρήτη, την Περιφέρεια Κρήτης κοντά σε άλλους λαούς και πολιτισμούς και οι συμπράξεις αυτές μας βοηθούν να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά και να ενισχύσουμε όλους τους νέους και τις νέες της Κρήτης μας που μέσα από τη μουσική μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε όλο τον κόσμο. Διαχρονικά η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου μέσα από δράσεις που έχουν γίνει για σημαντικές επετείους στην Κρήτη και μέσα από αυτά τα 9 χρόνια λειτουργίας της είμαστε στο πλευρό αυτών των παιδιών και θέλουμε να συνεχίσει αυτό το σπουδαίο έργο τους μέσα από τις συνεργασίες που έχουμε και με το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου αλλά και με όλους τους φορείς πολιτισμού της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα παγκόσμια. Όλες αυτές οι δράσεις μας φέρνουν πιο κοντά και δημιουργούν ένα φάρο πολιτισμού που μέσα από την Κρήτη, το Ηράκλειο μπορεί να ακτινοβολεί σε όλο τον κόσμο».

Ρένα Παπαδάκη: Το Δημοτικό ωδείο παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη αναφέρθηκε στην Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου και στην σπουδαία εξέλιξή της:

«Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου έχει πολύ μια πολύ σημαντική εξέλιξη ήδη έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πάρα πολλά μέρη όμως οι εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα μείνουν πραγματικά αξέχαστες και είχα τη χαρά να τη συνοδεύσω στην περιοδεία της. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που βοήθησε σε αυτή η προσπάθεια, το Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό που ήθελε να ζήσουν τα παιδιά αυτή την εμπειρία , το Μίλτο Λογιάδη τους γονείς και όλους τους συντελεστές. Αυτά τα παιδιά προέρχονται μέσα από το Δημοτικό ωδείο που παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση».

Δημήτρης Χανδράκης: Συνεχώς βλέπουμε και νέα γενιά παιδιών τα οποία συμμετέχουν σε αυτή την ορχήστρα

Ο μαέστρος Δημήτρης Χανδράκης αναφέρθηκε στην δημιουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και στα παιδιά που συμμετέχουν: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας δύο από τις τέσσερις μεγάλες ορχήστρες που συμμετέχουν σε αυτή μοναδική σύμπραξη τεσσάρων ορχηστρών από την Αμερική και την Ελλάδα. Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης δημιουργήθηκε πριν από εννέα χρόνια  και μαζί με το μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, που λόγω ασθένειας δεν τον έχουμε σήμερα κοντά μας, ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα το οποίο δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα. Πολλά παιδιά που ξεκίνησαν σαν μουσικοί μέσα από την ορχήστρα σήμερα σπουδάζουν στην Ελλάδα και την Αμερική και βλέπουμε και νέα γενιά παιδιών τα οποία συμμετέχουν σε αυτή την ορχήστρα. Ευχαριστώ το Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη ,την Περιφέρεια και την Αντιπεριφερειάρχη Γωγώ Μηλάκη και του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την οικονομική του συμβολή. Από την Ορχήστρα του Πανεπιστήμιου συμμετέχουν 15 παιδιά, από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης 22 παιδιά. Το πρόγραμμα της συναυλίας της Κυριακής είναι επιλογή του μαέστρου κ. Άντερσον που είχε και την πρωτοβουλία τον οποίο ευχαριστώ».

James Allen Anderson: Η μουσική είναι μια πανέμορφη και δυνατή έκφραση του είναι μας

Ο μαέστρος James Allen Anderson τόνισε ότι μουσική είναι μια πανέμορφη και δυνατή έκφραση του είναι μας: «Οι τέχνες μπορούν να είναι καταλύτης για σημαντικές αλλαγές στον κόσμο μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολιτισμό μέσω της μουσικής αλλά κυρίως μέσω της μουσικής συνεργασίας. Η μουσική είναι μια πανέμορφη και δυνατή έκφραση του είναι μας και φυσικά θα το βλέπουμε σε αυτές τις καταπληκτικές συνεργασίες τους καταπληκτικούς σπουδαστές που έχουμε και θα ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία και με τους σπουδαστές αλλά και τους εξέχοντες συναδέλφους μου. Αυτό το πρόγραμμα συνεργασίας των τεσσάρων ορχηστρών ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του πανεπιστήμιου μας, ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε για να δώσει ευκαιρίες και πολιτιστικές γνώσεις προκειμένου  να μοιραστούν σπουδαστές και το κοινό σε όλο τον κόσμο». 

Μαζί, οι τέσσερις ορχήστρες θα δημιουργήσουν μια νέα συμφωνική ορχήστρα με περισσότερους από 100 μουσικούς, υπό τη διεύθυνση των James Allen Anderson και Δημήτρη Χανδράκη, προσφέροντας στο κοινό μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Σολίστ, η Irmina Trynkos, μια δεινή σολίστ του βιολιού, με διεθνή καριέρα, σημαντικές συνεργασίες και ηχογραφήσεις, που διακρίνεται για την δυναμικότητα, αλλά και την ευαισθησία της ερμηνείας της. 

Στη συναυλία θα ακουστούν τα έργα:

Samuel Barber’s Violin Concerto

Leonard Bernstein’s Symphonic Dances from West Side Story

Irmina Trynkos, soloist

Nikos Skalkottas’ The Sea

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής της περιοδείας: Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions. 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις