Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη – Τι θα ισχύει για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης του Προσωπικού Αριθμού για τους πολίτες, ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές στο Δημόσιο.

Η έκδοση του προσωπικού αριθμού θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα myinfo. «Θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δύο», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ.

Συνολικά ο προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από 12 αλφαβητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 θα είναι αριθμητικά. Για τον σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 γράμματα και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ.

Να σημειωθεί ότι, το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη διαδικασία χορήγησης του Προσωπικού Αριθμού έχει λάβει την έγκριση του ΣτΕ και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία απόκτησής του από τους πολίτες, μέσα από ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τι θα ισχύει για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο προσωπικός αριθμός θα αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, στις συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ουσιαστικά θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα πρέπει να θυμάται ο πολίτης για την ταυτοποίησή του στις συναλλαγές με το δημόσια

Όταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία π.χ. Εφορία, ΕΦΚΑ, περιφέρειες ή δήμους θα μπορεί να δίνει μόνο τον αριθμό αυτόν χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας κτλ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα