Φορολογικές δηλώσεις: Προθεσμία ως 1 Ιουλίου για μισθωτούς – συνταξιούχους χωρίς μεταβολές

Μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 έχουν προθεσμία για διορθωτικές κινήσεις οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν φορολογικές δηλώσεις χωρίς μεταβολές, ώστε να γίνει η εκκαθάριση. Αν δεν το πράξουν πρέπει να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση ως τις 26 Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι φορολογούμενοι που έχουν ανεξόφλητα χρέη στην Εφορία ανέρχονται σε 4,64 εκατ. Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2024 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 2,94 εκατ. Ευρώ. Εξ αυτών τα 2,58 δις ευρώ ήταν απλήρωτοι φόροι από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Αυτό έχει κινητοποιήσεις τις αρχές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 107 δις ευρώ.

Σε ό, τι αφορά στα νέα εκκαθαριστικά: μέχρι στιγμής έχουν ειδοποιηθεί 13.637 φορολογούμενοι διότι έχει μεταβληθεί η φορολογική τους δήλωση και η ΑΑΔΕ τους καλεί να ξανακοιτάξουν την εφαρμογή. Άλλοι 8.000 φορολογούμενοι αναμένεται να ειδοποιηθούν ότι λόγω πρόσφατων μεταβολών δεν υπάγονται ούτε αυτοί στο καθεστώς της προεκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι και πόσοι έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση – Τι θα πληρώσουν;
Αν οι φορολογούμενοι δεν θέλουν να καταθέσουν τροποποιητική δήλωση όμως θα πρέπει να ελέγξουν ξανά τις φορολογικές τους δηλώσεις για τυχόν αλλαγές στους ίδιους ή σε προστατευόμενα μέλη και να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγές και να καταθέσουν τη δήλωσή τους.

Έως τώρα έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους 2.811.422 φορολογούμενοι με τα στοιχεία να δείχνουν τα εξής:

Για τους μισούς σχεδόν φορολογούμενους, περίπου 1.385.749 άτομα κι επιχειρήσεις το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.

Για τον 1 στους 5 (21,19%) προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 310 ευρώ. Ειδικότερα, επιστροφή φόρου δικαιούνται 595.740 φορολογούμενοι και το συνολικό ποσό αγγίζει τα 185,26 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ο 1 στους 3 φορολογούμενους (29,53%) καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.

Για 830.213 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Ο μέσος φόρος γι΄αυτές τις δηλώσεις είναι κατά 30% περίπου αυξημένος κι ανέρχεται στα 1.268 ευρώ συγκριτικά με πέρυσι και πολλοί βλέπουν πίσω απ΄ αυτό το θέμα του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις