Ηράκλειο: Λιποθύμησε από τον ήλιο ναυαγοσώστρια – Την απείλησαν με απόλυση
Ηράκλειο: Λιποθύμησε από τον ήλιο ναυαγοσώστρια – Την απείλησαν με απόλυση

Ηράκλειο: Λιποθύμησε από τον ήλιο ναυαγοσώστρια – Την απείλησαν με απόλυση

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν οι ζωές των ξενοδοχοϋπαλλήλων από τις υψηλές θερμοκρασίες ζητά η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου” (ΔΑΣ) από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά δυσφορίας κι αδιαθεσίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Τελευταίο περιστατικό η λιποθυμία νεαρής ναυαγοσώστριας σε παραλία του Ηρακλείου εξαιτίας της παραμονής της στον ήλιο για πολλές ώρες.

«Η εργαζόμενη είχε ενημερώσει την εταιρεία ότι δεν είναι καλά, αλλά η βοήθεια δεν ήρθε, κι όταν κλήθηκε ασθενοφόρο από την ίδια και την οικογένειά της, που είχε ενημερωθεί, βρήκε και τον μπελά της», είπε ο επικεφαλής της ΔΑΣ Βαγγέλης Σοφίου.

Στη συνέχεια, κατά τον ίδιο, η ναυαγοσώστρια δέχτηκε και την απειλή της απόλυσης, καθώς η εταιρεία δεν είχε τη δυνατότητα αντικατάστασής της, απειλή που αποφεύχθηκε με τη δυναμική παρέμβαση της ΔΑΣ.

Είχε προηγηθεί, κατά τον ίδιο, το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Χαλκιδική, όταν ξενοδοχοϋπάλληλος έχασε τη ζωή του στον δρόμο για το σπίτι. Γιατί η εξουθένωση είναι τραγική. Γιατί η κάθε καμαριέρα “βγάζει” τη δουλειά τριών, γιατί οι κηπουροί δουλεύουν κάτω από τον ήλιο σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς κατάλληλους χώρους διαλείμματος, όταν στις κουζίνες οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 52 βαθμούς Κελσίου, όταν το μόνο μέτρο προστασίας που έχουν οι σερβιτόροι στις πισίνες είναι μόνο ένα καπέλο.

Ο Βαγγέλης Σοφίου επισημαίνει ότι στα περισσότερα ξενοδοχεία που η ΔΑΣ κάνει παρεμβάσεις δεν υπάρχουν χώροι διαλείμματος για τους εργαζόμενους και όπου υπάρχουν είναι ακατάλληλοι. Καμαριέρες κάνουν διάλειμμα μέσα στις λινοθήκες, οι κηπουροί μέσα σε αποθήκες, σε ημιυπαίθριους χώρους με σκιά από μία ομπρέλα, εστιατόρια προσωπικού χωρίς παράθυρα, δωμάτια προσωπικού δύο ορόφους κάτω από τη γη, χωρίς εξαερισμό.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιες συνθήκες. Έχει έρθει η ώρα να πούμε “ως εδώ”, οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο. Είμαστε πολύτιμοι για την οικογένειά μας, που μας περιμένει στο σπίτι.

Στην “καρδιά” της καλοκαιρινής σεζόν αποδεικνύεται πιο πολύ από κάθε φορά πως χωρίς εμάς τα ξενοδοχεία είναι ντουβάρια, και πως κανένας πελάτης δε θα σερβιριστεί, κανένα πρωινό δε θα ετοιμαστεί, κανένα δωμάτιο δε θα καθαριστεί αν δεν εξασφαλίσουμε πως ο καθένας από μας είναι ασφαλής».

Η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου” (ΔΑΣ) διεκδικεί κατά τον ίδιο: Διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία απειλεί τη ζωή των εργαζομένων, ιδίως σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, αλλά με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς και εγκυμονούσες. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στον χώρο εργασίας τους. Λιγότερα δωμάτια για τις καμαριέρες. Σωστές εγκαταστάσεις εξαερισμού και κλιματισμού για τις κουζίνες. Επαρκές προσωπικό ανά βάρδια, ώστε να μπορούν να γίνονται συχνότερα και μεγαλύτερα διαλείμματα. Ειδικά διαμορφωμένοι χώροι διαλείμματος, με παράθυρα και κλιματισμό, ώστε να αερίζονται σωστά.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις