Η Άγκυρα «ακυρώνει» τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Αφαιρεί την υπογραφή του Βαρθολομαίου

Οι διοργανωτές της Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στην Ελβετία, αφαίρεσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη λίστα των υπογραφόντων έπειτα από διαμαρτυρίες από την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουνίου, μόνο ως παρατηρητής, η υπογραφή του στο ανακοινωθέν προκάλεσε οργή στην Τουρκία αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

Πολυάριθμα δημοσιεύματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το περιστατικό ως «σκανδαλώδες», υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε την τουρκική κυριαρχία και τη Συνθήκη της Λωζάνης, ακόμη και ενώ παρευρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ως οικουμενικός πατριάρχης, ο Βαρθολομαίος θεωρείται από πολλούς ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το πατριαρχείο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, όπου ιδρύθηκε τον τέταρτο αιώνα, όταν η πόλη ήταν γνωστή ως Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τον «οικουμενικό» τίτλο του πατριαρχείου βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνώρισε την κυριαρχία και τα όρια του σύγχρονου κράτους της Τουρκίας.

*Με πληροφορίες από middleeasteye

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις