Ηράκλειο – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη: Σχεδόν 1.000 άτομα ζήτησαν βοήθεια το 2023 – Οι 442 για πρώτη φορά

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών χθες και το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, που καλύπτει τις ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων που θέλουν να απεξαρτηθούν, από όλη την Κρήτη και το Ν.Α. Αιγαίο, έδωσε εντυπωσιακά στοιχεία.

Μόνο το 2023 πέρασαν το κατώφλι του ΚΕΘΕΑ στο Ηράκλειο 965 εξαρτημένα άτομα και από αυτά τα 442 πήγαν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη Μιχάλη Σκουλά, που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο χάρτης των ναρκωτικών που κυκλοφορούν στις πιάτσες του Ηρακλείου έχει αλλάξει. Την πρωτοκαθεδρία δεν την έχει πια η ηρωίνη, η οποία έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά η κοκαϊνη, η οποία δυστυχώς έχει διεισδύσει στις ηλικίες των 16 και 17 ετών.

Στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας για εξαρτημένα άτομα που θέλουν να απομακρυνθούν από το περιβάλλον τους και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται εκεί 20 άτομα. Ταυτόχρονα, εδώ και 7 χρόνια, λειτουργεί μια δομή για άτομα με διπλή διάγνωση, δηλαδή με εξάρτηση από ουσίες και κάποιο ψυχιατρικό νόσημα παράλληλα, στην οποία έχουν μεταφερθεί σήμερα 30 άτομα, σε συνεργασία με την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Οι εξαρτήσεις, φυσικά, δεν περιορίζονται μόνο στις παράνομες ουσίες αλλά και στον τζόγο, που είναι πια εν πολλοίς νόμιμος, στη χρήση του διαδικτύου και φυσικά στο αλκοόλ. Το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη πραγματοποιεί εκστρατείες στην ενδοχώρα της Κρήτης για την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και στο κέντρο του Ηρακλείου όπου υπάρχουν τοξικομανείς σε κατάσταση ημιαστεγίας. Τα προβλήματα είναι διαχρονικά, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού αλλά και περιορισμένοι πόροι για το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις