Μαλλιά κουβάρια στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Στον αέρα οι επιδοτήσεις;
Το σταυρόλεξο του ΟΠΕΚΕΠΕ καλείται να επιλύσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας. «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις των αγροτών», καθησύχασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης μιλώντας στη Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεοδώρας Τζάκρη με την οποία εκλέγονται στην ίδια περιφέρεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κερασάκι στην τούρτα απειλεί, πως αν δεν υπάρξει εγκαίρως συμμόρφωση η Ελλάδα πάει σε επιτήρηση με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη των αγροτικών επιδοτήσεων.
Ποιος είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ;
Ο Οργανισμός Πληρωμών κι Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού κι Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λειτουργεί από το 2001 και διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια. Εξυπηρετεί κάθε χρόνο περίπου 900.000 άτομα, επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς. Είναι ουσιαστικά ο χρηματοδοτικός πυλώνας των αγροτών. Μέσω του οργανισμού πληρώνονται αγρότες, κτηνοτρόφοι, ιχθυοκαλλιεργητές, ψαράδες, περιλαμβάνει εξειδικευμένα προγράμματα κ.ά. Συνδέεται με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.
Τα προβλήματα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά συμπίπτουν χρονικά με τα προβλήματα στην ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία ενεργοποιούσε τις πύλες, για να κάνουν οι αγρότες μέσω συνεταιρισμών δηλώσεις ΟΣΔΕ (αιτήσεις για να πάρουν ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ). Η ΠΑΣΕΓΕΣ έκλεισε και το συνεταιριστικό κίνημα διχάστηκε για το ποιος θα αναλάβει το έργο και με ποιους όρους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως φέρεται να έχει γίνει το μπαλάκι λόγω της νέας πίτας, που αφορά στον αγροτικό χώρο για την ψηφιοποίηση της γεωργίας αλλά και για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο συνεταιριστικό επιχειρείν.
Ελληνικές παθογένειες, τωρινά προβλήματα και ΟΠΕΚΕΠΕ
Μέχρι σήμερα με τα προβλήματα, που έχουν προκύψει λόγω και των ελληνικών παθογενειών, των καταπατήσεων, της έλλειψης δασολογίου – κτηματολογίου, δασικών διαφορών ατόμων με το κράτος κι άλλων δυσχερειών ο οργανισμός προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία ανάμεσα στην ελληνική πραγματικότητα και στην ορθολογική διαχείριση των κοινοτικών πόρων.
Μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2021-7 τα προβλήματα εντάθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το αλαλούμ που έχει συμβεί με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που αφορούν στους κτηνοτρόφους αλλά και με τα προβλήματα, που προέκυψαν λόγω της πολυπλοκότητας και των πολλών διαφορετικών οικολογικών σχημάτων, όπου ακόμη κι οι υπάλληλοι του υπουργείου δυσκολεύονταν να εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους αγρότες.
Από τα τελευταία επεισόδια στο σήριαλ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο απελθών υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης ήθελε και κατάφερε να ξηλώσει τη διοίκηση του οργανισμού θεωρώντας πως είναι ανίκανη να διαχειριστεί τις αδυναμίες στην απονομή των ενισχύσεων. Την αντικατέστησε, παρότι είχε προέλθει μέσω ΑΣΕΠ. Όμως, ούτε αυτό έλυσε το πρόβλημα, αφού ούτε οι αγρότες είδαν με καλό μάτι τους νέους αντικαταστάτες, που επέβαλε η απελθούσα ηγεσία θεωρώντας τους άσχετους με το αντικείμενο.
Το θέμα της πιστοποίησης του οργανισμού παραμένει ανοιχτό
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διευκρινίζουν ότι αν η αρμόδια Αρχή Διαπίστευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφασίσει να εντάξει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση θα χρειαστεί η Ελλάδα να καταθέσει σχέδιο δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας καλείται να λύσει το σταυρόλεξο της πιστοποίησης του οργανισμού και τέλος πάντων τι θα γίνει με την Κοινότητα, η οποία απειλεί να βάλει φρένο στο αλαλούμ, που συμβαίνει.
Αν η Ελλάδα μπει σε επιτήρηση υπάρχει μόνο ένας χρόνος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. Μέχρι τότε οι πληρωμές θα γίνονται απρόσκοπτα. Ουδείς όμως εγγυάται τι μέλλει γενέσθαι αν δεν ολοκληρωθούν οι προτεινόμενες αλλαγές και βελτιώσεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα αρθεί η δυνατότητα διαπίστευσης του Οργανισμού και θα είναι αδύνατη η ολοκλήρωση των πληρωμών στους Έλληνες αγρότες.