«Για να φτάσει στο σημείο ένας άνθρωπος να είναι τόσο βίαιος, σημαίνει ότι προϋπήρχαν σημάδια» – Τι λένε οι ειδικοί για την υπόθεση Λύτρα
«Για να φτάσει στο σημείο ένας άνθρωπος να είναι τόσο βίαιος, σημαίνει ότι προϋπήρχαν σημάδια» – Τι λένε οι ειδικοί για την υπόθεση Λύτρα

«Για να φτάσει στο σημείο ένας άνθρωπος να είναι τόσο βίαιος, σημαίνει ότι προϋπήρχαν σημάδια» – Τι λένε οι ειδικοί για την υπόθεση Λύτρα

Για την υπόθεση ξυλοδαρμού του Απόστολου Λύτρα προς την σύζυγό του μίλησε η κ. Ιωάννου.

«Τόσο η τυπολογία του δράστη και του θύματος δεν έχει συγκεκριμένα επίπεδα. Βλέπουμε ότι όταν η γυναικά είναι μορφωμένη, ενός αντίστοιχου επιπέδου με τον άνδρα είναι πιο δύσκολο να βγει κάτι στην επιφάνεια. Γιατί είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί η ίδια την κατακραυγή. Με θυμώνει το ότι εμμένουμε στο αν υπήρχε ιστορικό βίας ή όχι. Η βία δεν είναι μόνον η σωματική βία. Αρνούμαι να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος έδειξε τέτοια βιαιότητα και δεν προϋπήρχε κανένα σημάδι ψυχολογικής βίας ή άλλης μορφής κακοποίησης προγενέστερη. Δεν είναι δυνατόν το 2024 να χρησιμοποιούμε πλαίσια όπως το «εν βρασμώ ψυχής». Ένας άνθρωπος για να φτάσει στο σημείο να είναι τόσο βίαιος, σημαίνει ότι προϋπήρχαν σημάδια»

Πως μπορεί ένας άνθρωπος που καταδικάζει στον δημόσιο λόγο του την ενδοοικογενειακή βία να προβαίνει σε παρόμοιες πράξεις;
Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου «νομίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν άνθρωπος να είναι διαφορετικός στο προσκήνιο και διαφορετικός στο παρασκήνιο. Όταν ένας άνθρωπος είναι αναγνωρίσιμος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτόν τον ρόλο. Θεραπεία υπάρχει για όλους, το θέμα είναι να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο και να προσπαθούμε να απευθυνόμαστε εγκαίρως εκεί που πρέπει και όχι να το έχουμε σαν άλλοθι για ελαφρυντικά. Εγκληματολογικά και νομικά μιλώντας όταν μιλάμε για όρους ψυχικής ασθένειας, το ακαταλόγιστο έχει να κάνει με ψυχωσικό επεισόδιο. Άρα να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι την στιγμή εκτέλεσης οπουδήποτε εγκλήματος δεν είχε συνείδηση ο δράστης του τι έκανε. Εδώ βλέπουμε ότι υπήρχε συνειδητό ήτα αλλά το φάσμα της ψυχικής ασθένειας βλέπουμε ότι είναι ευρύτερο. Δεν δικαιολογούμε κανέναν αλλά ένας άνθρωπος που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μην έχει μάθει να το διαχειρίζεται, και να εξουσιάζει και κυριαρχεί έναντι της γυναίκας του, πιστεύει στους στερεοτυπικούς ρόλους του φύλου. Δεν μπορούμε να τον βάλουμε κάτω από την ομπρέλα της ψυχικής ασθένειας.

«Η βία, δεν έχει να κάνει μόνο με το «σηκών το χέρι μου και χτυπάω τον άλλον. Όταν παίρνει το κινητό της συντρόφου του, όταν σε έναν τσακωμό οδηγεί βίαια και τραμπουκίζει, αν την μειώνει, αν ζηλεύει παράφορα, αυτά είναι σημάδια κακοποίησης», συμπλήρωσε.

Ο ποινικολόγος κ. Γλύκας, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Αρείου Πάγου και για την υπόθεση.

«Η χθεσινή παρέμβαση του Αρείου Πάγου είναι ορθή. Από την άλλη, η ωμή παρέμβαση στην κρίση των δικαστών θεωρώ ότι ήταν ατυχής και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Προφανώς η δημοσιότητα έπαιξε ρόλο και η αντίδραση των ΜΜΕ. Έχουμε μια πράξη κακουργήματος και υπάρχουν πολλές συνθήκες, προφυλάκιση ή να αφεθεί ελεύθερος. Ένα κακούργημα δεν συνοδεύεται μόνο από προφυλάκιση. Η βαριά απλή βλάβη είναι πλημμέλημα, η επικίνδυνη σωματική βλάβη επίσης, η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι κακούργημα. Προφανώς στο να αφεθεί ελεύθερος έπαιξε ρόλο η κατάθεση της παθούσης που είπε να μην μπει φυλακή, βέβαια αυτό κρίνεται αυτεπαγγέλτως. Δεύτερον έπαιξε ρόλο η κατάθεση της πρώην συζύγου και της κόρης του», τόνισε.

«Το σωστό είναι και να βοηθηθεί εφόσον έχει πρόβλημα και να ελεγχθεί εάν παίρνει αυτή την βοήθεια. Δεν ζήτησε το ακαταλόγιστο, ζήτησε βοήθεια από εδώ και πέρα. Ελαφρυντικό τέτοιου τύπου δεν θα έχει. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει όμως. Η παρέμβαση της ηγεσίας της δικαιοσύνης η οποία μας ξένισε και δεν έχει προηγούμενο, μας δημιουργεί προβληματισμό. Δηλαδή, κάθε φορά ο ανεξάρτητος δικαστής θα σκέφτεται αν θα έχει πειθαρχικό αν αφήσει κάποιον έξω. Πόσες φορές έχει παρενέβη ο Άρειος Πάγος σε άδικες προφυλακίσεις και μετά αυτοί οι άνθρωποι αθωώθηκαν; Μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε δει, είναι επικίνδυνη σωματική βλάβη και είναι καθαρά πλημμέλημα. Αν πήγαινε στο αυτόφωρο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ανέφερε πως, «Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητά πολίτης από την ΕΛΑΣ για να προστατευθεί. Πρέπει να αποφασιστεί από τον επικεφαλής διευθυντή σε συνεργασία με τις ευαγγελικές αρχές. Αποφάσισαν να υπάρχει περιπολικού έξω από σπίτι της. χθες υπήρξε μια επίσκεψη στην οικία της χθες το βράδυ και ένιωσε ότι απειλήθηκε και γι΄αυτό πάτησε το panic button. Δεν έγινε από τον δράστη η επίσκεψη αλλιώς θα είχε συλληφθεί. Το περιπολικό θα μείνει όσο κρίνει ότι πρέπει να μείνει για να προστατευθεί η γυναίκα».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185