Πάπας Φραγκίσκος: «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο που συνιστά για την ίδια «την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» η τεχνητή νοημοσύνη η οποία αφαιρεί τις επιλογές των ανθρώπων.

Ο Ποντίφηκας εξέδωσε μια προειδοποίηση για την ΑΙ καθώς έγινε ο πρώτος ποντίφικας που μίλησε στη σύνοδο κορυφής της G7 των παγκόσμιων ηγετών.

Καθώς μπήκε στο δωμάτιο με το αναπηρικό του αμαξίδιο- και χαιρέτησε με τη σειρά του καθέναν από τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Μπάιντεν, του προέδρου Ζελένσκι και του Ρίσι Σουνάκ, μία σιωπή έπεσε στον χώρο. Ο συμπατριώτης του, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, τον καλωσόρισε ιδιαίτερα θερμά, ενώ δέχθηκε αγκαλιά από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και συζήτησε χαμηλόφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο Πάπας είπε στους ηγέτες η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί«μετασχηματισμό» που περιλαμβάνει «εκθετική» πρόοδο στην επιστημονική έρευνα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πρέπει να παρακολουθείται στενά για να διατηρηθεί η «ανθρώπινη αξιοπρέπεια» και ο έλεγχος. «Θα καταδικάζαμε την ανθρωπότητα σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα, εάν αφαιρούσαμε την ικανότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και τη ζωή τους, καταδικάζοντάς τους να εξαρτώνται από τις επιλογές των μηχανών», είπε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε ένα χώρο για σωστό ανθρώπινο έλεγχο στις επιλογές που γίνονται από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης: η ίδια η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαρτάται από αυτό. Καμία μηχανή δεν πρέπει ποτέ να επιλέξει να αφαιρέσει τη ζωή ενός ανθρώπου», πρόσθεσε.

Η ομιλία απηχούσε το ετήσιο ειρηνευτικό μήνυμά του, το οποίο ζητούσε μια συνθήκη για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται ηθικά για να υποστηρίζει αξίες όπως η συμπόνια και η ηθική.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη νότια περιοχή της Απουλίας της Ιταλίας, περίπου 260 μίλια από το σπίτι του 87χρονου Πάπα στο Βατικανό. Ο πυρήνας του G7 αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ηγέτες της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, της Αλγερίας, της Κένυας και της Τυνησίας -που μαζί αντιπροσωπεύουν 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους- έδωσαν επίσης το παρών.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη έφερε μια ανανεωμένη δέσμευση για υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία. Η μετανάστευση από την Αφρική, μια ιδιαίτερη ανησυχία για την Ιταλία, ο πόλεμος της Γάζας και η κλιματική αλλαγή βρίσκονται επίσης στην ημερήσια διάταξη. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι παρέθεσε χθες βράδυ δείπνο και σήμερα το απόγευμα θα δοθεί τελική συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις