Ένα υπέροχο σπιτικό γαλακτομπούρεκο που θα εντυπωσιάσει – Δείτε σε βίντεο την συνταγή
Τα αμύγδαλα κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή.
Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά και η προσθήκη αμυγδάλων δίνει μια ιδιαίτερη, πλούσια γεύση.
Αυτή η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 800 γρ. νερό
- 1.200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 στικ κανέλα
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για την κρέμα
- 450 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1800 γρ. γάλα πλήρες
- 10 κρόκους, από μεσαία αβγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 230 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 200 γρ. βούτυρο, κρύο
- 2 βανιλίνες
Για τη σύνθεση
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 450 φύλλο κρούστας για γλυκά
- 300 γρ. αμύγδαλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
- Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι, και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ζάχαρη και 1.700 γρ. από το γάλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε αλάτι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
- Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ρίχνουμε πολύ αργά μέσα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα και να πάρει μια βράση.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Ρίχνουμε τις βανιλίνες και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα με την κρέμα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αλείφουμε με βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου, ένα ορθογώνιο ταψί 28×36 εκ.
- Τοποθετούμε στο ταψί δύο φύλλα -το ένα δίπλα στο άλλο, ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, και απλώνουμε 30 γρ. από τα αμύγδαλα.
- Καλύπτουμε από πάνω με άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με βούτυρο. Απλώνουμε άλλα 30 γρ. από τα αμύγδαλα.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για συνολικά 7 φύλλα.
- Ρίχνουμε όλη την κρέμα και απλώνουμε διαδοχικά ένα φύλλο, βούτυρο και αμύγδαλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα φύλλα.
- Διπλώνουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα για να φτιάξουμε ένα γείσο.
- Ραντίζουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια. Προσέχουμε να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα.
- Ψήνουμε στην πάνω σχάρα για 1 ώρα και 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε επιτόπου με το κρύο σιρόπι, με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
- Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το γαλακτομπούρεκο.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.