Ένα υπέροχο σπιτικό γαλακτομπούρεκο που θα εντυπωσιάσει - Δείτε σε βίντεο την συνταγή
Ένα υπέροχο σπιτικό γαλακτομπούρεκο που θα εντυπωσιάσει - Δείτε σε βίντεο την συνταγή

Ένα υπέροχο σπιτικό γαλακτομπούρεκο που θα εντυπωσιάσει – Δείτε σε βίντεο την συνταγή

Τα αμύγδαλα κάνουν τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή.

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά και η προσθήκη αμυγδάλων δίνει μια ιδιαίτερη, πλούσια γεύση.

Αυτή η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη υπόσχεται να προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. νερό
  • 1.200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για την κρέμα

  • 450 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1800 γρ. γάλα πλήρες
  • 10 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 230 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 200 γρ. βούτυρο, κρύο
  • 2 βανιλίνες

Για τη σύνθεση

  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 450 φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 300 γρ. αμύγδαλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι, και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ζάχαρη και 1.700 γρ. από το γάλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη.
  • Ρίχνουμε αλάτι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.
  • Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ρίχνουμε πολύ αργά μέσα στο μπολ με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
  • Μεταφέρουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα και να πάρει μια βράση.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να έχουμε μια λεία κρέμα.
  • Ρίχνουμε τις βανιλίνες και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε την κατσαρόλα με την κρέμα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Αλείφουμε με βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου, ένα ορθογώνιο ταψί 28×36 εκ.
  • Τοποθετούμε στο ταψί δύο φύλλα -το ένα δίπλα στο άλλο, ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, και απλώνουμε 30 γρ. από τα αμύγδαλα.
  • Καλύπτουμε από πάνω με άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με βούτυρο. Απλώνουμε άλλα 30 γρ. από τα αμύγδαλα.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για συνολικά 7 φύλλα.
  • Ρίχνουμε όλη την κρέμα και απλώνουμε διαδοχικά ένα φύλλο, βούτυρο και αμύγδαλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Διπλώνουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα για να φτιάξουμε ένα γείσο.
  • Ραντίζουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια. Προσέχουμε να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα.
  • Ψήνουμε στην πάνω σχάρα για 1 ώρα και 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε επιτόπου με το κρύο σιρόπι, με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το γαλακτομπούρεκο.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Μαγειρική - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185