Τα σενάρια για τις μειώσεις και τις αναδρομικές περικοπές των συντάξεων

Με σημαντικές περικοπές συντάξεων χηρείας θα έρθουν χιλιάδες δικαιούχοι στους οποίους δεν έγινε η μείωση κατά 50%, όπως ορίζει ο νόμος, μετά το πέρας της τριετίας χορήγησης της παροχής.

Ο κίνδυνος περικοπή προκύπτει από εφαρμογή διάταξης που έπρεπε να γίνει από το 2019 και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, τα αναδρομικά ποσά που κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν πίσω οι δικαιούχοι ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση.

Το θέμα τέθηκε υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών με το προεδρείο της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση, ώστε να μην αδικηθούν οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, αλλά και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα από μια ενδεχόμενη επιστροφή των ποσών που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν.

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Ωστόσο, μετά το «κύμα» αντιδράσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την προβλεπόμενη από το νόμο περικοπή, ώστε οι συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία να μην ψαλιδίζονται κατά 50%, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους συνταξιούχους.

Ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι στο καλάθι των επιλογών βρίσκεται ακόμη μια εναλλακτική. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επιπλέον σύνταξη, να μπορούν να… μεταφέρουν το «ψαλίδι» στη δεύτερη, χαμηλότερου ύψους, σύνταξη. Για παράδειγμα, έστω ότι ένας συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη 480 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή εισπράττει μηνιαίως και σύνταξη χηρείας ύψος 750 ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα η περικοπή στο ποσό της σύνταξης χηρείας θα φτάσει τα 375 ευρώ.

Αν, όμως, εφαρμοστεί η εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας, ο εν λόγω συνταξιούχος θα μπορεί να εφαρμόσει την περικοπή 50% στη χαμηλότερη σύνταξή του, δηλαδή στο ποσό των 480 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο το «ψαλίδι» θα ανέλθει σε 240 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο του 2016, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λαμβάνουν – για μία τριετία μετά το θάνατο του συνταξιούχου – ποσό ίσο με το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Στην πράξη, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη.

Το μεγαλύτερο βέβαια ζήτημα αφορά τις αναδρομικές περικοπές, καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν ως αρχεωστήτως καταβληθέντα ποσά, που κατατέθηκαν από τον ΕΦΚΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, από τον Οκτώβριο του 2020 έως και σήμερα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις