Αναμένεται επίσκεψη Πούτιν τις επόμενες ημέρες στη Β. Κορέα

Η Σεούλ αναμένει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα «τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Προεδρικού Γραφείου της Νότιας Κορέας.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του, κοινοποίησε αυτή την εκτίμηση σε Νοτιοκορεάτες δημοσιογράφους στην Αστάνα (Καζακστάν) που παρακολουθούν την περιοδεία που πραγματοποιεί ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιόλ έως τις 15 Ιουνίου σε χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Ο εκπρόσωπος, σε δηλώσεις που μετέδωσε η Yonhap, ανέφερε ότι η νότια Κορέα αναμένει ότι η επίσκεψη του Πούτιν θα πραγματοποιηθεί περίπου τις ίδιες ημέρες κατά τις οποίες η Νότια Κορέα και η Κίνα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν, στη Σεούλ, διάλογο σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αυτή η συνάντηση 2+2 στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στα μέσα ενημέρωσης.

Ομοίως, ούτε το Κρεμλίνο ούτε το βορειοκορεατικό καθεστώς έχουν ακόμη επιβεβαιώσει τις ημερομηνίες του ταξιδιού του Πούτιν στη Βόρεια Κορέα.

Εκπρόσωποι της ρωσικής διοίκησης ανέφεραν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα και ότι οι λεπτομέρειες της οριστικοποιούνται.

Η πρώτη και τελευταία φορά που ο Πούτιν ταξίδεψε ως πρόεδρος σε αυτή τη χώρα ήταν τον Ιούλιο του 2000, όταν ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, πατέρας του σημερινού ηγέτη που πέθανε το 2011, ήταν στην εξουσία.

Τον τελευταίο χρόνο, και οι δύο χώρες ενίσχυσαν σημαντικά τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, από το φαγητό μέχρι τον τουρισμό, και ειδικά στον αμυντικό τομέα, μια προσέγγιση που εδραιώθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, που πραγματοποιήθηκε στη ρωσική περιοχή Amur τον Σεπτέμβριο του 2023.

Εκείνη την περίοδο, η Πιονγκγιάνγκ έχει μεταφέρει χιλιάδες κοντέινερ με όπλα που έχει χρησιμοποιήσει ο ρωσικός στρατός κατά της Ουκρανίας και, σε αντάλλαγμα, πιστεύεται ότι η Μόσχα συμβούλεψε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να εκτοξεύσει κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ενέργειες που αντιπροσωπεύουν παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Χωρίς Κατηγορία - Τελευταία Νέα