Επιστρέφει ο τρόμος στο Αρκαλοχώρι; – Τι απαντούν οι σεισμολόγοι

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν 3,4 και 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με διαφορά μισής ώρας στο Αρκαλοχώρι, το πρωί της Δευτέρας.

Ωστόσο ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιές, ούτε έχει σημειωθεί τραυματισμός.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, το ίδιο και οι μαθητές των σχολείων που βρίσκονται στις αυλές των σχολείων τους.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Ηράκλειο.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

«Δύο σεισμοί στο Αρκαλοχώρι Κρήτης πριν λίγη ώρα. Μεγέθη 3,6 και 4,2. Το ρήγμα που έδωσε το σεισμό μεγέθους 6,0 στις 27.9.2021 είναι ενεργό. Συνεπώς, είναι φυσιολογικό να δίνει σχετικά μικρούς σεισμούς, όπως οι σημερινοί, σε αραιά χρονικά διαστήματα», έγραψε σε ανάρτηση του ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λίγα λεπτά μετά τους δύο σεισμούς.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για τους δύο σεισμούς. «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι καθυστερημένοι μετασεισμοί του 2021» είπε στο cretapost.gr o κ. Λέκκας σύμφωνα με τον οποίο «οι μετασεισμοί μπορεί να έχουν και διάρκεια 5 χρόνια γι’ αυτό και οι σημερινοί σεισμοί είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια».

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν 3,4 και 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με διαφορά μισής ώρας στο Αρκαλοχώρι Κρήτης, χωρίς ωστόσο «να υπάρχει λόγος ανησυχίας», σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, Δ/ντης Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος μίλησε σήμερα στο ΕΡΤNews.

«Δεν έχουμε μετασεισμούς, όμως πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε πώς θα εξελιχθεί στις επόμενες ώρες. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει εκτονωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 με τον σεισμό των 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ» σημείωσε ο κ. Γκανάς. Επιπροσθέτως επισήμανε ό,τι «οι κατασκευές είναι καλές και ο καινούργιος οικιστικός ιστός είναι χτισμένος με τους καινούργιους αντισεισμικούς κανονισμούς».

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις