Κλείνουν πολλά σχολεία σε όλη την Κρήτη λόγω του καύσωνα – Οι αποφάσεις των Δημάρχων

Κλειστά και στην Κρήτη θα μείνουν τις επόμενες ημέρες τα σχολεία λόγω του καύσωνα.

Δήμος Ηρακλείου

«Με απόφαση του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού και στόχο την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω των αναμενόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, την Τετάρτη 12 Ιουνίου δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα για όλες τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία). Η λειτουργία των μονάδων θα ολοκληρωθεί στις 13:15.
Για την Πέμπτη 13 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία)».

Δήμος Γόρτυνας

Με απόφαση του Δημάρχου Γόρτυνας, Μιχάλη Κοκολάκη και με γνώμονα την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (καύσωνας) που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, η λειτουργία του Βρεφικού Σταθμού, των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Γόρτυνας θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 στις 11:30.

Με το ίδιο ωράριο θα λειτουργήσει και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των ωφελούμενων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Δήμος Φαιστού

Ο Δήμαρχος του Δήμου Φαιστού κ. Νικολιδάκης Γρηγόριος

Έχοντας υπόψη:

1.Το άρθρο 58, του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α΄/07-06-2010) Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Αποφασίζουμε

Την Τετάρτη 12, Πέμπτη 13, και Παρασκευή 14 Ιουνίου από τις 11:30 π.μ και μετά το κλείσιμο όλων των Δημοτικών και ιδιωτικών σταθμών Μοιρών, Ζαρού , και Τυμπακίου, όλων των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Φαιστού καθώς και του ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου και ΚΔΑΠ Τυμπακίου λόγω της εμφάνισης των υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή.

Δήμος Μαλεβιζίου

Με απόφαση του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων από τις 11:00π.μ και εξής την Τετάρτη 12 Ιουνίου και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία/Δημοτικά) του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η απόφαση λαμβάνεται σε συνέχεια του Επικαιροποιημένου Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με ημερομηνία 11/6/2024 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ισχυρού καύσωνα που θα επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Δήμου Μαλεβιζίου προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών απέναντι στις αντίξοες συνθήκες.

Ως προς του Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Μαλεβιζίου και τα ΚΔΑΠμεΑ, η λειτουργία τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, καθώς όλες οι αίθουσες διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, ενώ οι εκπαιδευτικοί στις συγκεκριμένες μονάδες θα ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες οδηγίες για περιορισμό χρήσης εξωτερικών χώρων.
Στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) του Δήμου Μαλεβίζιου, που βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο, με μέριμνα της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και του Δήμου θα μοιραστούν νερά και χυμοί στους μαθητές. Επίσης υπάρχει σύσταση προκειμένου οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν σε αίθουσες που δεν βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο.

Δήμος Χερσονήσου

Με απόφαση του Δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη αποφασίστηκε η μερική λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) σε όλη την εδαφική περιφέρεια του Δήμου Χερσονήσου για την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, μέχρι τις 11.00, λόγω καύσωνα.

Η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, παρουσία των Αντιδημάρχων Παιδείας, Δέσποινας Πλευράκη και Πολιτικής Προστασίας, Σπύρου Κατσαμποξάκη, έπειτα από το Δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τη γνώμη των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων και τις αναμενόμενες να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες.

Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Και ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων λόγω της επικείμενης έλευσης καύσωνα για την προστασία των μαθητών από τη θερμική καταπόνηση, αποφάσισε:
1. Την μερική λειτουργία των σχολείων Α/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη 12/06/2024 και την Πέμπτη 13/06/2024
2. Την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, την Τετάρτη 12/06/2024 και την Πέμπτη 13/06/2024.
3. Την μερική λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μέχρι τις 11:30 π.μ. την Τετάρτη 12/06/2024 και την Πέμπτη 13/06/2024.

Δήμος Βιάννου

Με απόφαση του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων από αύριο Τετάρτη 12 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία/Δημοτικά) του Δήμου.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων με το κύμα καύσωνα που επηρεάζει και τον Δήμο Βιάννου, αποφασίστηκε από τον κ. Μπαριτάκη η αναστολή της λειτουργίας των σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Σχολείων: Άνω Βιάννου, Άρβης, Ψαρής Φοράδας, Εμπάρου, καθώς και των νηπιαγωγείων: Άνω Βιάννου, Άρβης, Καστρίου, Εμπάρου, Ψαρής Φοράδας.

Επίσης αναστέλλεται και η λειτουργία του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Βιάννου από αύριο Τετάρτη 12/06 ως και την Παρασκευή 14/06.

«Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας, αλλά και του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Βιάννου, πάρθηκε, καθώς κρίθηκε αναγκαία η προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών στον Παιδικό Σταθμό και των μαθητών των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου μας από τον επερχόμενο καύσωνα», σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης, με αφορμή την εκδοθείσα απόφαση.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας με ημερομηνία 11/6/2024 λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα δημιουργήσει ο ισχυρός καύσωνας ο οποίος θα καταγραφεί και στην Κρήτη.

Δήμος Χανίων

Εξάλλου όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Χανίων, με απόφαση του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημανδηράκη, αναστέλλεται κι εκεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία) για αύριο Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Η απόφαση ελήφθη, όπως τονίζεται, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία των Αντιδημάρχων Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Αντώνη Ι. Βαρδάκη και Μανώλη Λέκκα αντίστοιχα, έπειτα από το έκτακτο Δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και την αναμενόμενη μεταφορά σκόνης που προβλέπεται για τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, για τα σχολεία που έχουν προγραμματισμένους τους καθιερωμένους εορτασμούς λήξης της σχολικής χρονιάς τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, συνίσταται: είτε να τους πραγματοποιήσουν μετά τις 19:30-20:00, ώστε να μην υπάρχει έντονη ζέστη ή να μεταφερθούν οι τελετές σε άλλη ημερομηνία, μετά από σχετική απόφαση της εκάστοτε σχολικής κοινότητας.

Ως προς του Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Χανίων, η λειτουργία τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, καθώς όλες οι αίθουσες διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, ενώ οι εκπαιδευτικοί στις συγκεκριμένες μονάδες θα ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες οδηγίες για περιορισμό χρήσης εξωτερικών χώρων.

Τέλος όσον αφορά στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) του Δήμου Χανίων, τα οποία βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο, ο Δήμος Χανίων έχει φροντίσει να εξοπλιστούν με επιπλέον μέσα κλιματισμού (φορητά A/C, ανεμιστήρες κλπ), ώστε να μη διαταραχτεί το πρόγραμμα των εξετάσεων των μαθητών. Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση, οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν -κατά το δυνατόν- σε αίθουσες που δεν βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αναφορικά με την προστασία από τον καύσωνα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δήμος Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης με την υπ’ αριθμ. 439/11-06-2024 Απόφαση του, προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πλατανιά (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) την Τετάρτη 12/06/2024 και την Πέμπτη 13/06/2024, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Χανίων και στο Δήμο Πλατανιά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ.

Η αναστολή λειτουργίας των μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιείται προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών/τριών από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν τις ημέρες αυτές.

Επίσης ενημερώνουμε ότι οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Πλατανιά (Σκινέ, Βουκολιών, Κοντομαρί, Κολυμβαρίου) θα λειτουργήσουν κανονικά, διότι στο σύνολό τους διατηρούν κλιματιζόμενους χώρους.

Τέλος οι Σχολικές Μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πλατανιά (Γυμνάσια και Λύκεια) θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ρέθυμνο

Κλειστά θα παραμείνουν τα ολοήμερα τμήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη. Η απόφαση ελήφθη από το τμήμα Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, ως ένα μέτρο προστασίας απ' τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν κανονικά. Υπάρχει, φυσικά, μέριμνα για τη διανομή νερών και χυμών στα παιδιά που διαγωνίζονται.

Η πρόγνωση για τις επόμενες μέρες

Στο μεταξύ, έως και την Παρασκευή σε συνθήκες… βρασμού θα βρίσκεται η χώρα. Στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα, αναμένεται το θερμόμετρο να φτάσει έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Τετάρτη (12/6) και Πέμπτη (13/6)

-Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

-Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

-Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

-Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

-Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Εκπαίδευση - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις