Στην Κρήτη τα 18 από τα συνολικά 33 κρούσματα της Όμικρον

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Με συστάσεις για προσοχή, τήρηση των μέτρων και αυτοδιαγνωστικά τεστ κύλησε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, στην οποία συμμετείχαν εκτάκτως ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ. Ζαούτης, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκε στα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον  λέγοντας ότι από τα 33  επιβεβαιώμενα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 18 είναι στην Κρήτη. Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμα 98 ύποπτα κρούσματα που έχουν PCR τεστ που δείχνει ότι είναι της Όμικρον.

«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται ότι μεταδίδεται περισσότερα από την Δέλτα, το 73% των κρουσμάτων στην Αμερική είναι της μετάλλαξης Όμικρον. Φαίνεται – αλλά δεν έχουμε τα τελικά δεδομένα –  ότι έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας» είπε ο κ. Ζαούτης χαρακτηριστικά.

«Αυτά τα περιστατικά» πρόσθεσε, «έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια κατά μέσο όρο, τρεις ημέρες. έχουν νοσηλευτεί 3 άτομα. Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα».

Παπαευαγγέλου: «Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ και επιλέγουμε με ποιους συναντιόμαστε»

Ειδική αναφορά στα Χανιά και το Ρέθυμνο έκανε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της η κα. Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στην εξέλιξη της πανδημίας.

“Βρισκόμαστε σε μια φάση που η υποχρεωτικότητα πρέπει να συμπληρωθεί από την ατομική υπευθυνότητα” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  • Ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να εκθέσουμε και να εκτεθούμε στον ιό.
  • Όσοι ήρθαν από το εξωτερικό εκτός από τα τεστ πρέπει να περιορίσουν τις επαφές κυρίως με ευάλωτους συνανθρώπους τους
  • Τήρηση αποστάσεων
  • Καλή υγιεινή
  • Αποφυγή πολυπληθών εκδηλώσεων
  • Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρά τις προηγούμενες συστάσεις, είναι πλέον σκόπιμο οι εμβολιασμένοι μετά από επαφή με κρούσμα να αποφεύγουν την επαφή τους με άλλα άτομα και υποβληθούν σε τουλάχιστον δύο τεστ, τις επόμενες 7 με 10 μέρες. “Η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα και έτσι υπάρχει σύσταση για έλεγχο πριν τις επαφές με συγγενείς και φίλους” είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις στα σπίτια συνέστησε:

  • Να είναι όλοι εμβολιασμένοι ή/και να έχουν κάνει τεστ
  • Σωστός αερισμός
  • Χρήση μάσκας από ηλικιωμένους και ευπαθείς

«Βγαίνουμε, βλέπουμε φίλους, περνάμε καλά, αλλά παράλληλα προσέχουμε», είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εφιστώντας την προσοχή για τις ημέρες των εορτών.

Θεμιστοκλέους: Τα στοιχεία για την αναμνηστική δόση

Οι δικαιούχοι της τρίτης δόσης είναι πάνω από 5.750.000 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους 3.125.000 εμβολιασμοί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και 1,2 εκ πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους

Συνολικά το 75% των δικαιούχων έχει κάνει την αναμνηστική δόση.

Περισσότερες Ειδήσεις