Καιρός: Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού – Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος στην Κρήτη με «40άρια»

Άστατος και σήμερα αναμένεται να είναι ο καιρός με νέα μικρή υποχώρηση του υδραργύρου, ενώ αύριο η αστάθεια θα περιοριστεί και τα μελτέμια θα κυριαρχήσουν. Ωστόσο από την Κυριακή, ημέρα των ευρωεκλογών, ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει πάλι και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε και τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους στο νέο κύμα ζέστης που θα έρθει ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40°C και να πλησιάσει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 44°C.

Προς το παρόν, για σήμερα και αύριο αναμένεται μία μικρή ανάσα, καθώς οι μέγιστες θερμοκρασίες εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν τους 35°C-37°C.

Όπως προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου από τους 30-32°C της Παρασκευής, θα φτάσουμε τους 42°C την επόμενη Πέμπτη, 13 Ιουνίου. Ο μετεωρολόγος ανάρτησε στο Facebook αναλυτικά έναν πίνακα με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται γενικά στη χώρα την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ωστόσο πως οι κατά τόπους μέγιστες τιμές, θα πρέπει να υπολογίζονται ως μεγαλύτερες κατά μία με δύο μονάδες.

Έτσι, από Τρίτη 11/6 έως και Πέμπτη 13/6, αναμένονται μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40°C στην Αττική, στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο γνωστός μετεωρολόγος δίνει τις θερμοκρασίες των επομένων ημερών αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, στην Αττική και στην Κρήτη μακριά από τη θάλασσα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, στις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στα 500 μέτρα υψόμετρο, οι θερμοκρασίες θα είναι ακόμα και 3-6 βαθμούς χαμηλότερες. «Ειδική» κατάσταση αναμένεται στα νησιά, όπου ναι μεν η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη, με αυξημένη, όμως υγρασία, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση περαιτέρω.

Για ενίσχυση βοριάδων σήμερα και αύριο στα 6-7 μποφόρ με πτώση της θερμοκρασίας και τον υδράργυρο στους 37 βαθμούς την Κυριακή των εκλογών κάνει λόγο ο διευθυντής της ΕΜΥ Θόδωρος Κολυδάς, ο οποίος προβλέπει σταδιακή και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από βδομάδα.

Καλλιάνος: Εβδομάδα «κόλαση»

Νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου θα πλήξουν τη χώρα, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό «κόλασης» την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου για τον καιρό των επόμενων ημερών.

Όπως όλα δείχνουν, νέο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα από τη Δευτέρα με τη θερμοκρασία να μην αποκλείεται να φτάσει μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που βλέπουμε, θα ζήσουμε μια κολασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο MEGA ο Γ. Καλλιάνος.

protothema.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Καιρός - Τελευταία Νέα