Κρήτη: Οι συνέπειες από την χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού FTI

Σαν κεραυνός έπεσε στις τουριστικές χώρες η είδηση για την χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου Tour Operator FTI Touristik της Γερμανίας.

Είναι το δεύτερο “κανόνι” που βροντά στην διεθνή αγορά μετά από εκείνο του βρετανικού οργανισμού Thomas Cook το 2019.

Προσφέροντας δελεαστικά πακέτα φθηνών διακοπών, το μόνο που κατάφερε ήταν να ρίχνει τις τιμές στις χώρες προορισμού σε επίπεδα οριακά, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ως προς τις εισπράξεις τους, αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλους Tour Operators, ενώ οι πελάτες του θεωρούσαν ότι με ελάχιστα ποσά μπορούσαν να απολαμβάνουν διακοπές καλύτερες από τους κατοίκους των χωρών που επισκέπτονται.

Κρήτη – Οι συνέπειες από την χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού FTI

Ο σύνδεσμος πρακτόρων στην Κρήτη διακινεί όλο το πακέτο, εξηγεί ο Μιχάλης Βλατάκης Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί έχουν να λαμβάνουν περίπου 1.200.000 εκατ. ευρώ από τις περυσινές χρεώσεις από τον FTI. Καθώς ο γερμανικός κολοσσός θα μπεί σε διαδικασία εκκαθάρισης, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για τις επιχειρήσεις, αφού πρώτα θα καταβληθούν τα ποσά που εκκρεμούν προς τους εργαζόμενους. Ωστόσο, αυτό το ποσό μοιράζεται σε πολλές μικρές επιχειρήσεις και οι όποιες απώλειες μπορεί να είναι από 2.000- 3.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ το πολύ.

Κρήτη – Οι συνέπειες από την χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού FTI

«Έχουμε 7.500 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και εξ αυτών 4.000 στην Κρήτη, που συνεργάζονταν με το συγκεκριμένο γερμανικό πρακτορείο. Οι περισσότερες κρατήσεις έχουν προπληρωθεί και οι ταξιδιώτες αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα».

Όπως είχε γίνει με το Tomas Cook έτσι και τώρα οι Έλληνες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το θέμα με στωικότητα. «Θα πρέπει να το υποστούμε με ψυχραιμία και με καθαρό μυαλό, έχουμε ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν», λέει ο κ. Βλατάκης.

Σύμφωνα με τον φετινό σχεδιασμό περίπου 70.000 με 80.000 τουρίστες επρόκειτο να μεταβούν στην Ελλάδα. Αυτοί θα αποζημιωθούν από τον ασφαλιστικό οργανισμό για τα χρήματα που έχουν προκαταβάλει και θα απορροφηθούν από άλλους Tour Operator, προκειμένου να κάνουν μέσω άλλου πρακτορείου τις διακοπές τους.

Κρήτη – Οι συνέπειες από την χρεοκοπία του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού FTI

Από την εμπειρία του ο κ. Βλατάκης σημειώνει πως εάν αυτοί οι πελάτες του FTI θέλουν άμεσα να ταξιδέψουν τότε μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους, γιατί θα καθυστερήσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις.

Μπορούν και μόνοι τους να κλείσουν τις διακοπές τους, αλλά συνήθως επιλέγουν κάποιο πρακτορείο.

Ωστόσο αισιοδοξεί ότι αυτό δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα μπορέσουν να διαθέσουν τα καταλύματά τους σε άλλους Tour Operators ή ατομικά.

Ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο που θα απασχολήσει όπως φαίνεται τον κόσμο του τουρισμού εφ’  όσον δεν αλλάξουν οι πρακτικές ανταγωνισμού και οι πολιτικές των κρατών που κινούν τους τουρίστες ανάλογα με περιστασιακές σχέσεις. Κάθε επιχειρηματίας σεβόμενος την δουλειά του πρέπει να έχει κέρδη, προκειμένου υπάρχει η επιχείρησή του, να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζομένους του και στο κράτος. Όταν πιέζεται από έναν Tour Operator να προσφέρει φτηνά πακέτα υπό την δαμόκλειο σπάθη ότι αυτός θα επιλέξει κάποια γειτονική χώρα, που “παίζει” χωρίς όρους σε θέματα μισθών, εισφορών και εργασιακών δικαιωμάτων τότε οι χαμένοι είναι πολλοί, και όχι μόνον στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα